Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Yumurtlama gününe göre cinsiyet belirlenebilir mi?

Bebeğin cinsiyetinin öğrenilme sürecinin tatlı bir heyecan barındırdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, gebeliğin hangi döneminde cinsiyet hakkında kesin konuşulabileceğini açıklıyor.

Haberin Devamı

İlk zamanlarda, “Acaba gebe miyim?” diye kendimize sorarken şimdi de, “Acaba cinsiyeti nedir?” diye merak eder olduk. Tabi ki tatlı meraklar, varlığına şükrederken, “Bir kızım olsa,” ya da “Bir oğlum olsa daha mı güzel olur ki” diye de içten içe hayaller başladı elbette. Bu süreçte bizler de oldukça merak ediyoruz; acaba güzel bir “prenses” mi yoksa yakışıklı bir “prens” mi dünyaya gözlerini açacak? Ancak bunu öğrenmemiz için belli bir süre geçmesi gibi acımasız bir gerçeği de atlamamak gerek.

Yumurtlama gününe göre cinsiyet belirlenebilir mi

Anne karnındaki bebeğin cinsiyeti, döllenme sırasında oluşur. Şimdi size bebeğin erkek ya da kız olmasının temelini anlatalım;

Haberin Devamı

Cinsiyetin ortaya çıkmasına sebep olan şey kromozomlardır. İnsanda bulunan 46 kromozomdan iki tanesi cinsiyet kromozomudur. Erkeklerde XY, kadınlarda ise cinsiyet kromozomu XX olarak belirtilir. Buradan da anlaşılacağı üzere, Y kromozomu erkeklik, X kromozomu ise kadınlık genlerini taşımaktadır. Bebeğin cinsiyeti, erkek ve kadından gelen kromozom çifti ile oluşur. Kadınlarda hep X kromozomu mevcuttur, çünkü yumurtlama sırasında kadındaki eşey hücresi ikiye ayrılır, ama her iki parçası da X kromozomu taşımaktadır. Erkekte ise ikiye ayrılan eşey hücresi, iki farklı seçeneğe sahiptir, çünkü erkekte X ve Y kromozomları içeren iki farklı sperm oluşur. Kadında hep X, erkekte ise X veya Y kromozomuyla birleşip bebeğin cinsiyetini belli etmektedir. Kadındaki X kromozomu ile erkekteki X kromozomunu içeren sperm birleştiğinde doğacak bebek kız olacaktır. Eğer erkekten Y kromozomu içeren spermle birleşme olursa, bu kez doğacak çocuk erkek olacaktır. Yani doğacak çocuğun cinsiyeti erkekten gelen kromozoma bağlı olduğu için, bebeğin cinsiyeti döllenme sırasında erkek spermi tarafından belirlenir.

Bebeğin cinsiyeti ultrason ile kontrollerimizde gözlenir. Bir bebeğin cinsiyeti daha gebelik oluştuğu andan itibaren genetik olarak bellidir ancak bunun ultrasonla bakılarak belli olması için belli bir büyüklüğe ulaşması gerekir. Yaklaşık 13. Haftalarda varsayımlarda bulunulsa da kesin bir görüş ancak 16.haftadan itibaren söylenir.

Haberin Devamı

YUMURTLAMA TARİHİ (GÜNÜ, DÖNEMİ) HESAPLAMA

Hamilelik için en uygun zamanın hesaplanması da yumurtlama (ovulasyon) döneminin belirlenmesi önemlidir. Bu tarihlere yakın günlerde bulunulan cinsel ilişkiler sonucunda gebelik elde edilme ihtimali daha yüksektir.

 Yumurtlama gününe göre cinsiyet belirlenebilir mi 

HAMİLE KALMAK İÇİN CİNSEL İLİŞKİ SIKLIĞI NE OLMALI?

Adetleri düzenli olan kadınlarda yumurtlama adet kanaması başlamadan yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir, yumurtlama gününü tespit etmenin en pratik yolu budur. Bu hesapla adet dönemi 28 gün süren bir kadında yumurtlama adetin 14. günü olur, adet kanamasının başladığı ilk günden sayarak 14. güne denk gelir yaklaşık. Bu günden 2-3 gün önce başlayarak 1 hafta boyunda 2-3 günde bir cinsel ilişkide bulunmak hamile kalma şansını arttıracaktır. (Yani adet başlamadan 17-18 gün önce başlayarak 1 hafta boyunca 2-3 günde bir ilişkiye girmek gerekir)

Haberin Devamı

YUMURTLAMA DÖNEMİ HESAPLAMA

HER GÜN İLİŞKİYE GİRMEYİN

Yumurtlama gününe göre cinsiyet belirlenebilir mi

Her gün ilişkiye girmek sperm sayısını çok azaltacağı için önerilmez, bu nedenle iki günde bir ilişki önerilir.

Adetleri düzenli 30 gün süren bir kadın adet kanamasının başladığı ilk günden başlayarak 16. gün yumurtlama olacağını hesaplamalıdır. Adet kanamaları düzenli 35 günde bir olan kadınlarda yumurtlama günü yaklaşık olarak 21. güne denk gelir.

Adetleri düzensiz olanlarda yumurtlama gününü tahmin etmek daha zordur. Ama her zaman adet kanaması başlamadan ortalama 14 gün önce yumurtlama meydana gelir.

Üstteki tarifler hep sonraki adetten geriye doğru sayılacak şekilde verilmiştir (adet başlamadan 17-18 gün önce ilişkiye başlayın gibi). Çünkü yumurtlama gününün gelecek adete göre hesaplanması daha güvenilirdir. Adetin ikinci dönemi yani yumurtlama-adet arasındaki luteal faz süresi 14 gün sabittir. Eski çağlarda yumurtlama gününe göre cinsiyetin belirlenebileceği konusunda tezler öne sürülmüştür. Ancak bunlar ekşi, tatlı yemenin cinsiyet hakkında fikir vermesi kadar gerçekliği olmayan eski çağlarda erkek çocuk istenmesine yönelik öne sürülmüş tezlerdir.

Haberin Devamı

Üstteki cümlelerimizde de bahsettiğimiz gibi bebeğin cinsiyeti hakkında ancak 16. Haftadan sonra kesinlik altında konuşabiliriz. Bu demek oluyor ki 16 haftadan önce ne pembe almalıyız ne de maviler. Bakalım güzel bir prenses mi dünyaya gelecek yoksa yakışıklı bir prens mi?

Bizler için hepsi bir melek…

[fotogaleri=2897,2312,2675]

ÇİN TAKVİMİ İLE CİNSİYET BELİRLEME