GeriHamilelikte Sağlık Yaz hamilelerinin dikkat etmesi gerekenler!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaz hamilelerinin dikkat etmesi gerekenler!

Yaz hamilelerinin dikkat etmesi gerekenler!

Hamilelerin havuz veya denize girmesi bebeğe zarar verir mi?

Yaz ayları birçoğumuz için yılın en güzel aylarıdır ama bir yandan da aşırı sıcaklarla baş etmek durumunda kalırız. Bu durum hamileler için daha zordur ama alınacak birkaç önlemle yaz ayları hamileler için zorlu bir süreç olmaktan çıkabilir. 

İşte yaz hamileleri için uzmanından öneriler;

  • Vücudunuzu asla susuz bırakmayın. İçebildiğiniz kadar sıvı tüketin, özellikle de su tüketiminizi arttırın. Ayrıca su oranı yüksek yaz sebze ve meyvelerinden bol bol tüketmeye özen gösterin.
  • İçeceklerinize buz koyun.
  • Vücut ısınızı düşürmek için, soğuk yerine ılık duş alın. 2-3 saat önceden buzdolabına koyduğunuz küçük havlular ile kurulanın ve serinleyin. Eğer tatilde ve ya yolculukta iseniz, ellerinizi, ayaklarınızı ve eklemlerinizi sık sık soğuk su ile ıslatın.
  • Günlük hayatınızda rahat ve sentetik olmayan kumaşlar giyinin. Rahat olmayan, sentetik ve sıcaklığınızı arttıracak kıyafetleri yazın asla giyinmeyin.
  • Çantanızda her zaman, her yerde küçük bir el fanı taşıyın.
  • Rahat ve açık ayakkabılar giyin. Ayağınızın nefes almasına izin verin. Bantlı sandaletleri tercih ediyorsanız, az bantlı ve rahat olanları giyinin.
  • Yanınızda suyla hazırlanmış serinletici spreyler taşıyın. 
  • İçerisinde okaliptus veya nane aroması içerenleri tercih edebilirsiniz.
  • Klimalı ortamlar hamile bayanlar için yazın rahatlatıcı ortamlardan biri, eğer klimanız yoksa fan kullanın.
  • Buzdolabında ıslak küçük el havluları bulundurun. Serinlemek istediğinizde yüzünüze ve boynunuza soğuk kompres yapın.
  • Buzdolabında bulundurduğunuz salatalık ve ya diğer sebzelerle yüz maskesi yaparak serinleyin.
  • Ev içerisinde rahat ve sizi serin tutacak pamuklu giysileri giymeyi tercih edin.

Doğrudan güneşe maruz kalmayın. Bronz bir teni çok sevseniz bile güneş koruyucunuzu kullanın ve şemsiye altında güneşlenin. Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu 12 ile 3 saatleri arasında asla sahilde olmayın.

Yaz hamilelerinin dikkat etmesi gerekenler

HAMİLELERİN HAVUZ VEYA DENİZE GİRMESİ BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Hamilelerin temiz olduğu bilinen denize ve havuza girmelerinde bir sakınca olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt, yine de bazı kurallara uyulması gerektiğini ekliyor. Havuz suyunda kimyasal madde bulunduğundan dolayı, havuzda az bir süre kalınmasına ve çıktıktan sonra duş hemen alınmasına dikkat edilmelidir.

Duş sayesinde kimyasal madde vücuttan uzaklaştırılmış olur. Sudan çıktıktan sonra mayo veya bikini mutlaka değiştirilmelidir. Çünkü gebelerde vajinam HP değişikliği nedeniyle sık görülen mantar enfeksiyonu, ıslak mayo- bikini ile beklendiğinde, genital bölgenin nemli kalmasına bağlı olarak daha sık meydana gelir ve tedavisi için ilaç kullanmak zorunda kalınabilir.

GÜNEŞTE NE KADAR KALMALI?

Güneş ışınlarının daha dik ve etkili olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterin, mümkünse aktivitelerinizi bu saatler dışında sabah erken ya da akşam saatlerinde yapın. Ne kadar ısındığınızı fark etmeyebilir ve hatta güneşte yanabilir ve ciddi su kaybına uğrayabilirsiniz.

GÜNEŞ LEKELERİNE DİKKAT

Hamilelik döneminde hormonların da etkisiyle güneş yanığı ve güneş lekelerine çok sık rastlanır. Özellikle hamilelik maskesi olarak bilinen ''melazma gravidarum'' (alın, yanak veya şakaklarda ciltten hafif kabarık, sütlü kahve renkte simetrik lekeler) oluşumunda rol oynayan en önemli faktör anne adayının cildinin güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmasıdır.

GÜNEŞ KREMİNİZİ ÖZENLE SEÇİN

Güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce UVA ve UVB'ye etkili koruyucu kremlerinizi sürün. Hamilelikte genellikle PABA ve diğer kimyasal bariyer içermeyen, titanyum dioksit veya megzoril gibi fiziksel bariyer içerikli güneş losyonları önerilmez. Hamileler için uygun güneş koruyucularının kullanılmasında ise hiçbir sakınca yoktur.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ VE GENİŞ KENARLI ŞAPKA KULLANIN

Güneşe maruz kaldığınız her an mutlaka geniş kenarlı şapka ve UV korumalı gözlük kullanın.

BOL BOL SU İÇİN

Vücudunuzu susuz bırakmamak için bol bol su için. Kafeinin su kaybı sağlayan etkisini göz önünde bulundurarak kahve ve çaydan uzak durun. Nane çayı serinletici bir alternatif oluşturabilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Aydın

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False