Yaz hamileleri için 5 altın öneri

Hamilelik, her kadın için zor bir dönemdir, ancak hamileliğiniz yaz aylarında denk geldiyse bunu fırsata çevirmek sizin elinizde. Çünkü sıcak havalarda, yaz aylarının getirmiş olduğu o evhamı, birkaç küçük öneriyle atlatabilirsiniz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, yazın alınabilecek küçük önlemlerle nasıl daha güzel bir yaz ve hamilelik geçirebilmenin yollarını anlatıyor.

Haberin Devamı

HEM D VİTAMİNİ ALIN HEM DE SAĞLIKLI GÜNEŞLENİN

Yaz döneminde hamilelerin, D vitamini kaynağı olan güneşten faydalanmalarını ben çok önemsiyorum. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkmamak olmazsa olmazımız. Sıcaklar her zaman insan psikolojisini olumlu etkiler, bunun keyfini çıkartın. Sıcaklarda sentetik olmayan ince pamuklu, bol, teri çeken, açık renkli kıyafetler tercih edilmeli. Ciltte güneş lekelerinin oluşmaması için ise yüksek faktörlü güneş koruyucu kremleri doktorunuz kontrolünde mutlaka kullanın. Hamilelikte değişen hormonlarında etkisiyle güneş lekelenmeleri bu dönemde çok daha önem arz etmektedir. Şapkasız dışarı çıkmayın ve asla şapkasız güneşlenmeyin.

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT!

Hamilelikte vücudun artan sıvı ihtiyacı yaz döneminde daha da belirgin hale geliyor. Bu nedenle hamilelerin özellikle sıcak yaz günlerinde günlük sıvı alımını arttırması gerekiyor. Hamileler, dışarı çıkarken yanlarında mutlaka su bulundurmalılardır. Taze meyve suyu, probiyotik özellikli kefir, çorba, az şekerli komposto, limonata, ayran gibi sıvılar mineral dengesinin korunmasını ve su tüketiminin desteklenmesini sağlıyor. Sıva alımı az olduğu durumlarda bazen enfeksiyon hastalıkları, kabızlık, hemoroid hatta erken doğum ve düşük tehdidi ile bile karşı karşıya kalabilirsiniz. Hamilelikte sıvı ihtiyacı normalin üstünde olmaktadır.

YAĞLI YİYECEKLERDEN KAÇININ

Hamileler yaz aylarında hem yağlı yiyeceklere, hem de tuzlu yiyecekler çok dikkat etmeleri gerekir. Kızartmalardan kaçınmalısınız. Kızartmalar, çok tuzlu ve yağlı yiyecekler vücutta sıvı kaybına neden olur. Bol bol evde kendi yaptığınız yeşil salataları ve zeytinyağlı yiyecekleri tüketin. Et, süt, yoğurt, peynir gibi temel protein kaynaklarının da az yağlı olmasına mutlaka dikkat edin. Bu dönemde besin zehirlenmeleri artar. Risk katlanır ve özellikle sıcak havalarda çok sık karşılaşılan bir sorundur. Ve hamileler için bazen hayati risk taşıyabilir. Özellikle yaz aylarında uzun süre açıkta kalan tavuk, balık ve süt gibi yiyecekler çok kolay mikrop üretebileceğinden bu gıdalar tüketilmemelidir. Ayrıca bu tür gıdaları dışarıda tüketmekten kaçınılmalıdır.

BOL BOL YÜRÜYÜŞ YAPIN

Yaz hamileleri için en güzel spor hiç kuşku yok ki, yürüyüş ve yüzmedir. Spor yapmak için kendinizi yormanıza gerek yok. Hatta yanınıza sevdiklerinizi alarak yürüyüşlere çıkmanız psikolojinizi de rahatlatacaktır.

YÜZME, BULANTI VE KUSMALARI AZALTIR

Yüzerken mikrop kapma ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali göz ardı edilmemeli. Denizin dezenfektan özelliği düşünüldüğünde, havuzdan daha kolay mikrop ve bulaşıcı hastalık kapmak mümkün. Havuz yerine deniz tercih edilmeli. İlle de havuz diyenlerdenseniz, hijyenine güvendiğiniz havuzlarda sabah erken saatlerde yüzmeniz doğru olacaktır. Hamileliğin ilk 3 aylık dönemdeki bulantı ve kusmaları azaltmada olumlu yönde etkilidir. İkinci ve üçüncü 3 aylık dönemlerde ise eklem ve bağları destekleyerek bel ve sırt ağrılarının azalmasında etkili olmaktadır. Spor sonrası terlemeyle beraber nemli kalan bölgelerde mantar ve enfeksiyonlarda artış olabilir. Bu durumda hamilelerin çok sık karşılaştığı bir durumdur. Bu nedenle sık duş almak ve iyi kurulanmak çok önemlidir.

Yazarın Tüm Yazıları