Yaşı çok genç ya da ileri olan anne adayları gebelikte risk taşır mı?

Gebelik yaşı geçmişe göre giderek artıyor. Önceleri kadınlar daha erken yaşlarda anne olurken günümüzde sosyoekonomik durumlar, kadının iş hayatında daha çok yer alması gibi sebepler nedeniyle gebe kalma yaşı giderek yükselişe geçiyor. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda en ideal gebelik yaşı 20 ile 35 yaşları arasında. 20 yaşından önce ya da 35 yaşından sonraki gebelikler, beraberinde hem anne adayının hem de bebeğin hayatını tehlikeye atabilecek bazı riskler getirebilir.

Haberin Devamı

Hamilelik yaşını belirleyen en önemli şeylerden biri de kadınların ergenliğe giriş yaşının geçmiş yıllara göre giderek düşmesi. Ergenlik sürecinde meydana gelen fiziksel, hormonal ve cinsel gelişim tamamlanmadan yaşanacak gebelikler bu nedenle sorunlara neden olabilir. 

ERKEN YAŞTA HAMİLELİĞİN RİSKLERİ NELERDİR?

Erken yaşta hamilelik beraberinde anne ölümü ya da yenidoğan ölümü gibi büyük riskler barındırır. Yapılan araştırmalara göre, gebelik yaşı düştükçe bebeklerin ölüm oranı da o kadar artıyor.

Aynı şey anne ölümleri için de geçerli. Bunların yanı sıra yetersiz beslenmeye bağlık olarak görülen anemi, yüksek tansiyon, hamilelik zehirlenmesi ve düşük gibi riskler de bulunuyor. Ayrıca annenin vücudunun henüz tam olarak gelişmemiş olmasından dolayı doğum daha zor gerçekleşir ve doğumlarda rahim yırtılması gibi istenmeyen durumlar meydana gelir.

Haberin Devamı

GEÇ YAŞTA HAMİLELİĞİN RİSKLERİ NELERDİR?

Erken yaşta olduğu gibi geç yaşta gebeliğin de bazı riskleri var. Günümüzde 35 yaşın üzerinde gebeliğin olduğu durumlara ileri yaş gebeliği adı verilir. İleri yaş gebelikte en sık görülen komplikasyonların başında gebelik şekeri gelir. Gebelik şekeri aynı zamanda hamilelik zehirlenmesi olarak bilinin preeklampsiye daha yatkındır.

Ayrıca yaşın ilerlemesine bağlı olarak yine hamilelikte yüksek tansiyon riski de artar. Gebelikte yüksek tansiyonun ani bebek ölümünün yanı sıra gebelik şekeri gibi preeklampsi ya da eklampsi görülme riskini arttırdığı bilinir.

Tıpkı erken yaş hamileliklerinde olduğu gibi ileri yaş hamileliklerinde de düşük yapma riski de önemli ölçüde artar. İleri yaşta gebelikte düşük görülme riski, normal yaşta gebeliğe göre 4 kat daha fazladır.

Yazarın Tüm Yazıları