Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler

Ultrason nedir, çeşitleri nelerdir?

Bebeğinizi daha ayrıntılı şekilde görmek istiyorsanız…

Haberin Devamı

Ultrason yüksek frekanslı ses dalgalarıdır. Bu ses dalgalarını kullanarak görüntüleme yapan alete ise ultrason cihazı denilir. Ultrason cihazları, yarattıkları yüksek frekanslı ses dalgalarını, prob denilen parçası ile organlar üzerine yollar ve yolladığı ses dalgalarının yansımasını da dinleyerek bir bilgisayar yardımı ile görüntüye çevirirler. İşte radyoloji uzmanları bu cihazın organlardaki yansımalarını inceleyerek organlardaki normal görüntüler ile normal olmayan görüntüleri ayırt edebilen kişilerdir.

2 BOYUTLU ULTRASON NE İÇİN KULLANILIR?

2 boyutlu ultrason en yaygın kullanılan ve doktorlar tarafından tercih edilen ultrason cihazlarıdır. Bu tip ultrason cihazlarının ürettiği görüntüler organlar üzerinde kesitler alınmasına benzer. Alınan her bir kesit organın bıçakla dümdüz kesildiğinde görülebilecek bir görüntüsü gibidir. Doktorlar bu kesitlere bakarak organ içindeki sağlıklı ve sağlıksız durumu anlayabilirler. Ultrason ile görüntülemenin en temel yöntemi olan 2 boyutlu ultrason, ultrason ile yapılan tüm tetkiklerde kullanılır. Tiroid, boyun, meme, karaciğer, dalak, böbrekler, pankreas, mesane, prostat, rahim, yumurtalıklar ve hamilelerde bebeklere 2 boyutlu ultrason ile bakılır.

[forum_post_id=1788]

Haberin Devamı

3 BOYUTLU ULTRASON BEBEĞİN FOTOĞRAFI GİBİDİR

3D ultrason gebelerde gebeliğin 18. ve 22. haftaları arasında kullanılan bir tetkiktir. 3 boyutlu ultrason ile elde edilen görüntüler 2 boyutluda olduğu gibi kesitler halinde değil, daha çok bebeğin o anki fotoğrafına benzeyen görüntüler oluşturur. Bu tetkik daha çok anneler ve babalar için doğacak bebek hakkında bir fikir vermesi için yapılır. 3D ultrason tıbbi tetkik için kullanılmaz.

4 BOYUTLU ULTRASON İŞE HAREKETLİ VİDEO GÖRÜNTÜLERİ!

4D ultrason ise teknolojinin ulaştığı son nokta olup 3D ultrasonda elde edilen durağan fotoğraflar yerine hareketli video görüntülerin elde edilmesine olanak sağlanmıştır. Bu tetkik radyoloji uzmanlarının tetkik amacıyla kullandığı bir yöntem değildir. Radyoloji uzmanları bilinenin aksine ayrıntılı gebe ultrasonunu 2 boyutlu ultrason ile yaparlar, 3D ya da 4D ultrason ile anne babaya, bebeğin neye benzeyebileceğini gösterir.

Haberin Devamı

2 BOYUTLU ULTRASON, TIBBİ AÇIDAN DAHA KULLANILABİLİR BİR YÖNTEM

2 boyutlu ultrason ile 3D ve 4D ultrason arasındaki farkı anlatmak için verilebilecek en güzel örnek elma örneğidir. 3D ve 4D ultrason, elmanın dıştan fotoğrafı gibi 2 boyutlu ultrason ise elmanın kesilerek içine bakılması gibidir. Elma dıştan çok güzel görünebilir, elmanın içindeki kurdu görebilmek için elmayı kesmek gerekir. 2 boyutlu ultrason elmayı kesmek gibidir. Bu nedenle tıbbi açıdan 2 boyutlu ultrason gerçek sonuca ulaşmak için daha kesin bir tetkik yöntemidir.

Ayrıntılı gebe ultrasonu, makine bağımlı bir tetkik değil, bu konuda deneyimli uzman radyolog bağımlı bir tetkiktir. Her radyoloji uzmanı ya da her prenatoloji uzmanı, ayrıntılı gebe ultrasonu yapamaz. Bu konuda deneyimli ve bilgili bir uzman tarafından yapılması gerekir. Özetle bir klinikte 3D veya 4D ultrason bulunması, o klinikte iyi ayrıntılı ultrason yapıldığını göstermez, ancak bu makineyi kullanabilecek deneyimli bir radyoloji uzmanı varsa sonuçlar yüz güldürücü olacaktır.

Radyoloji Uzmanı
Dr. Rengin Türkgüler

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA GEBELİK