Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Sigara tüketimi gebelik oluşumunu etkiler mi?

Sigara tüketiminin gebelik oluşumuna yaptığı olumsuz etki hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, sigara tüketiminin kadınların üreme fonksiyonuna olumsuz etki ettiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Sigara fetüsün anne rahimime tutunmasının zorlaştırmaktadır. Sigara anne ile fetüs arasındaki bağı kopararak rahime tutunma olasılığını azaltmaktadır. Sigara kullanan bayanların istedikleri süreden daha geç gebe kalmaları veya gebeliğin sonlanmasına yani düşük gibi nedenlere de sebep olmaktadır. Sigara kullanımının infertiliteye yani kısırlığa sebep olduğu da bilinen bir gerçektir. Günlük tüketilen sigara sayısı doğurganlığı ve üreme yeteneğine doğrudan etki etmektedir. Sigara içen kadınlarda kısırlık görülme ihtimali, sigara içmeyen kadınlara oranla çok daha yüksektir.

SİGARA GEBELİĞİ ENGELLER

Sigara içen kadınların gebe kalmakta problem yaşadıkları bilinmektedir. Sigara tüketimi kadınların üreme fonksiyonlarını olumsuz olarak etkilemektedir. Sigara içmek kadınların hormonu olan östrojen hormonunun azalmasına  ve yumurtalıkların fonksiyonların da azalmaya sebep olmaktadır. Yumurta hücresinin gelişmesini sağlayan FSH hormonu da sigaradan etkilenmektedir. Bu hormonlar sigaradan dolayı görevlerini tam yapamaz ve gebelik olmasına engel olurlar. Bir kadın sigara içiyor ise gebe kalması güçleşir, kısırlık olabilir, menopoza daha erken girebilir, düşük riskini artırır, erken doğuma neden olur, düşük doğum ağırlıklı bir bebek olmasını, adet bozukluğu ve mesane, rahim ağzı kanserlerine de kapı açmaktadır. Bunun için sigarayı bırakmanız gerekmektedir. Sigara kullanımı anne olmama olasılığı oluşturmaktadır. Sigara tüketimi gebeliği doğrudan etkiler.

Haberin Devamı

DOĞURGANLIĞA ETKİSİ BÜYÜK

Toparlayacak olursak sigaranın birçok şeye zararı olduğu gibi hamile kalmaya da zararı vardır. Sigara bir nevi fetüs ile annenin arasına girer ve gebe kalmayı zorlaştırır. Fetüsün rahime tutunmasını zorlaştırır. Sigara içmek erkekte de kadında da kısırlığa neden olmaktadır. Sigara içmeyen kadınlarda kısırlık, sigara içenlere göre daha az görülmektedir. Sigara içmek kadınlarda östrojen hormonunun azalmasını ve yumurtalıkların fonksiyonlarının bozulmasını sağlamaktadır. Günlük tüketilen sigara sayısı da doğurganlığı etkilemektedir. Bu da doğrudan gebe kalmayı etkilemektedir. Bir kadın sigara kullanıyorsa gebe kalması güçleştiği gibi menopoza da erken girer. Bu da istenen bir durum değildir. Sigaranın birçok kötü yanı vardır. Mesane kanseri, kısırlık, düşük, düşük doğum ağırlıklı bebek, erken doğum, rahim ağzı kanseri gibi birçok kötü sorunlara yol açar. Bunun için sigara kullananların bayan-erken fark etmez sigarayı bırakmaları gerekmektedir. Kadınlarda kısırlık yapan sigara aynı etkiyi erkekte de göstermektedir. Bunun için sigara tüketiminin bırakılması gerekmektedir. Kişiler sigarayı yardım almadan, kendi iradeleriyle bırakamıyorsa yardım alarak bırakabilirler.

Haberin Devamı

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ