Seyahat eden anne adaylarına 6 beslenme önerisi

Kısa ya da uzun dönem tatiller eğlenmek, dinlenmek ve yeme&içme için en güzel süredir. Ama hamilelik döneminde yeme& içme konusunda biraz daha dikkatli seçimler yapılmalı. Ev dışında daha önce denemediğiniz yerlerde yemek yemek, mide- barsak enfeksiyonu, gıda zehirlenmesi gibi sorunlara yol açabilir. İşte bu riski azaltmanıza yardımcı olacak 6 beslenme önerisi...

Haberin Devamı

Seyahat eden anne adaylarına 6 beslenme önerisi

1- SICAKLIK TAKİBİNE DİKKAT

Gıdadan kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler maalesef çoğunlukla yiyeceklerin uygun sıcaklıkta hazırlanıp sunulmamasından kaynaklanıyor. Özellikle gebelik döneminde gıda zehirlenmesi daha ağır sonuçlara sebep olabiliyor. Daha önce bilmediğiniz yerlerde yemek yerken biraz seçici ve özenli olmalısınız. Öncelikli tercihinizi daha sade ve taze gıdalardan yana kullanmalısınız. Açık büfe restaurant ya da otellerde yemek yiyeceğiniz zaman daha önceden pişirilmiş yiyecekleri seçmemelisiniz. Örneğin haşlanmış yumurta yerine sizin siparişinizle pişecek bir omlet tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde yoğurtlu /tavuklu salatalar ne kadar soğuk raflarda servis edilse de bazen 1 derece sıcaklık farkı bile risk oluşturabiliyor. Yoğurtlu salatalarda lezzeti artırmak için az miktarda mayonez eklenebiliyor. Bu da hem hazırlık, hem de servis sırasında çok daha Bu yüzden sade yoğurt tüketmek riski daha da azaltacaktır.

2- ÇİĞ VE AZ PİŞMİŞ GIDALARDAN KAÇININ   

Sahilde midye, güneydoğuda çiğ köfte, et restoranında carpaccio ya da az pişmiş bir et, uzak doğuda sushi hayali kurabilirsiniz. Gebelik döneminde az/ orta pişmiş et, rafadan yumurta, çiğ/ az pişmiş balık, midye, mayonez gibi gıdaları kesinlikle tüketmemelisiniz. Bazı bakteriler sadece ısı ile öldürüldüğünden hayvansal kaynaklı gıdaların iyi piştiğinden emin olarak tüketin. Et ürünlerinin iyi piştiğini anlamanın en güvenilir yolu gıda termometresi ile ölçmektir ancak bu ev dışında pek de mümkün olmadığından genel olarak pembelik olmayan, biraz kuru bir et en ideali

3- APERİFLERE KARŞI DİKKATLİ OLUN

Dip soslar, salam, sosis, sucuk, pastırma, karides, kalamar, füme etler tatilde karşınıza her an çıkabilir. Ve aşırı iştah açıcı gelebilir. Ancak pişmeden de servis edilen bu besinler de gebelik sürecinde sakınılması gereken yiyecekler arasında. Onun yerine peynirli ya da sebzeli atıştırmalıkları deneyebilirsiniz.

4- İÇECEKLERE DİKKAT

Tatillerde bütün günlük kuralları esnetebiliriz. Günlük sıvı ihtiyacını bazen su dışında başka içeceklerle desteklemek isteyebilirsiniz. Ancak dışarda içecekler konusunda daha dikkatli olmalısınız. Bu dönemde 1 lokma/ yudum tadına baktığınız her şey plasenta aracılığı ile bebeğinize hızlı bir şekilde ulaşıyor. Alkol, kafein, bazı bitki çayları, aşırı şeker/ tuz bebeğiniz için risk oluşturur. Bu yüzden taze meyve/ sebze suları, maden suyu, su, ayran bu dönemde siz ve bebeğiniz için en güvenilir içecek.

5- KIZARTMA VE BAHARATLI YİYECEKLERİ TÜKETMEYİN

Mide duyarlılığını artıracak kremalı, soslu, yağlı, kızartma, baharat gibi yiyeceklerden sakınıp, daha sade ve hafif yiyeceklere yönelin.

6- SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR TAŞIYIN

Gün içinde 2- 4 saat aralıklarla beslenmeniz gerekiyor. Bunu da sağlıklı seçimlerle yaparsanız hem ihtiyacınız olan besin ögelerini tamamlamış, hem de iştah kontrolünü sağlamış olursunuz. UHT süt, kuru yemişler, tam tahıllı krakerler ya da mevsimine göre muz, mandalina gibi her an tüketilebilir ve kolay taşınabilir atıştırmalıklar çantanızda bulunsun.

HAFTA HAFTA GEBELİK BELİRTİLERİ

Yazarın Tüm Yazıları