GeriHamilelikte Sağlık Recep Akdağ'dan Okurlarımıza Mesaj Var!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Recep Akdağ'dan Okurlarımıza Mesaj Var!

Recep Akdağ'dan Okurlarımıza Mesaj Var!

"Biz ailelerimize, annelerimize güveniyoruz."

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Karadeniz Ülkeleri Meme ve Rahim Ağzı Kanseri Önleme Koalisyonu” grup toplantısı için İstanbul’a geldi.

Tüm gün süren toplantı ve seminerlerin ardından bize konuşan Bakan Akdağ, Genel Yayın Yönetmenimiz Pınar Reyhan’dan siz sevgili okurlarımıza için, çok önemsediği hususlardaki mesajlarını iletmesini istedi.

Bakan Akdağ diyor ki:

“Normal doğum, annenin ve bebeğin hayatını kurtaran en doğru doğum yöntemi. Anestezi ve cerrahi girişimlerden kaynaklanan komplikasyonları normal doğum beraberinde getirmez. Komplike olmayan bir vajinal doğum, sezaryen doğuma göre çok daha güvenli. Bakın veriler gayet açık ve net.

Sezaryenle doğumun birçok riski var. Anestezi riski, kan kaybı, mesane, idrar kanalı, bağırsak yaralanmaları, bebeğin yaralanması gibi sıkıntılar yaşanabiliyor sezaryende annenin hayatını tehdit eden kanamalar, bebeğin havasız kalma riski, rahmin yırtılma riski… Bunlar sezaryenin yol açabileceği komplikasyonların sadece birkaçı.

Öte yandan normal doğumun avantajları çok fazla. Normal doğumda anne daha kolay ve hızlı iyileşiyor, hemen bebeğini emzirmeye başlayabiliyor, enfeksiyon riski daha az, hem anne hem bebek için ölüm riski daha düşük… Bütün anne adaylarımızı normal doğuma yönlendirmemiz lazım. Bunu annelerimizin ve bebeklerimizin iyiliği sağlığı için mümkün olduğunca duyurmamız, etrafımızı sezaryenin risklerinden haberdar etmemiz lazım. 

Recep Akdağdan Okurlarımıza Mesaj Var

Benim çok hassasiyetle üzerinde durduğum, çok önemsediğim ve üzüldüğüm bir diğer husus da sigara tüketimi. Hele hele hamile bir annenin, karnında bebeğini taşırken sigara kullanması olur şey değil. Sigaranın karşısında durmak lazım, hamile bir anne sigara tükettiği anda bebeğinin ölüm riski beş kat fazla. Bir annenin bunu asla yapmaması lazım. 

Ailelerimizi, kadınlarımızı bu konularda bilinçlendirmemize yardım etmeniz gerekiyor. Biz ailelerimize, annelerimize güveniyoruz. Hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin sağlıklarını tehlikeye atacak şeyler yapmak istemeyeceklerine inancımız zaten sonsuz. Ancak yine de bizlerin görevi tekrar tekrar doğruları anlatmak, yanlışları düzeltmek. O yüzden bu mesajımı annelerimize iletmenizi rica ediyorum. “

Sağlık Bakanımız Recep Akdağ her zamanki gibi beyefendi tavırlarıyla ve babacan gülümsemesiyle önemli bilgiler aktardı. Sağlıklı bir yaşamın ne büyük nimet olduğunun altını çizdi. Hem sezaryen yüzünden yaşanabilen aksilikler ve olası bebek ölümlerinden hem de nikotin bağımlılığı yüzünden yaşanan kanser vakalarından ve ani bebek ölümlerinden bahsederken gözleri uzaklara daldı. O an bu konuların üzerinde niye bu kadar hassasiyetle durduklarını daha iyi anladık biz de. Karşımızdaki, evet devletin Sağlık Bakanı idi ama aynı zamanda bir baba ve iyi bir insandı. 

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False