GeriHamilelikte Sağlık Plasenta previa ve plasentanın yapışma anomalileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Plasenta previa ve plasentanın yapışma anomalileri

Plasenta previa ve plasentanın yapışma anomalileri

Son yıllarda sezaryen oranlarının artması, bir takım riskleri de beraberinde getirmektedir. En önemli risk yaratan durum ise plasenta previa ve plasentanın yapışma anomalileri olan plasenta akreata, plasenta inkreata ve plasenta perkreata durumudur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Güzel konu ile ilgili bilmemiz gerekenleri anlatıyor.

PLASENTA NEDİR?

Plasenta; halk arasındaki adı ile bebeğin eşi, hamilelik boyunca bebek ile anne arasındaki tüm besin ve oksijen alışverişini yapan mucizevi bir organdır. Plasentanın yeterli büyüklükte olması ve rahim duvarındaki yeri gebeliğin sağlıklı devamı açısından çok önemlidir. Plasenta previa; plasentanın rahim ağzı denilen serviks bölgesine yerleşmesidir. Gebeliğin erken dönemlerinde görülen bazı plasenta previalar gebelik büyüdükçe rahim büyüdüğü için kaybolur. 20-24. gebelik haftalarından sonra hala rahim ağzını kapatan plasenta; plasenta previa olarak tanımlanır. Artan sezaryen doğumlar, ileri anne yaşı, kısırlık tedavilerinde artışa bağlı artan çoğul gebelikler ve sigara gibi risk faktörleri plasenta previa riskini artırmaktadır.

VAJİNAL KANAMALARA DİKKAT!

Plasenta previa kendisini çoğu zaman ağrısız vajinal kanama ile gösterir.Tanısı ultrasonografi ile konulur. Plasentanın rahim iç duvarını geçip rahim kas dokusu içine yapışması plasenta akreata, inkreata ve perkreata olarak adlandırılır. Bu üç durum içerisinde en riskli olan plasenta perkreatadır ancak en az görülmesi de bir şanstır. Normal durumlarda hem normal doğumdan ve hem de sezaryen doğumdan sonra plasenta yaklaşık 30 dakika içinde ayrılır. Ancak yapışma anomalisi durumunda plasenta rahimin kas duvarına ve hatta kas duvarını geçip mesane (idrar torbası) gibi komşu organlara dahi yapışabilir. Gebeliğin en riskli durumlarından biridir. Riski doğum esnasında anormal fazla kanamalara neden olabilmeleridir. Bu gebelikler de gebeliğin herhangi bir döneminde vajinal kanama riski mevcuttur.

RAHMİN ALINMASI GEREKİYOR MU?

En önemli risk faktörü sezaryen sayısı olmakla birlikte myom ameliyatı, rahim düzeltme ameliyatı ve geçirilmiş ciddi enfeksiyonlarda bu duruma neden olabilir. Bu hastalarda yapılacak sezaryen operasyonu esnasında kanama durdurulamaması durumunda rahimin de alınabileceği unutulmamalıdır. Hastalarımızın çok sık sorduğu ''Hocam rahmi alacak mısınız?'' sorusunun kesin cevabı sezaryen esnasında belli olacaktır.

                            

Sonuç olarak; plasenta previa veya plasenta yapışma anomalisi tanısı almış anne adayı kanama açısından uyanık olmalı, doğuma yakın dönemde acil durumlar açısından eğer hastanede yatmıyorsa doğumun planlandığı hastaneye en geç 15-20 dakikalık mesafede ikamet etmeli, kan grubunu bilmeli ve acil durumlarda kan verebilecek yakınlarının bu duruma hazırlıklı olması gerekmektedir.

False