Aslıhan Yazıcıoğlu
Aslıhan Yazıcıoğlu
Aslıhan Yazıcıoğlu

Plasenta nedir? Plasenta nasıl oluşur?

Plasenta, anne karnındaki bebeğin normal büyüyüp gelişmesini ve gebeliğin sağlıklı olarak doğuma kadar devam etmesini sağlayan temel yapıdır.

Haberin Devamı

PLASENTANIN GÖREVİ NEDİR?

Plasenta nedir Plasenta nasıl oluşur

Plasenta, anne ile bebek arasında pek çok kritik rol üstlenir. Plasentanın temel görevleri arasında gaz değişimini sağlamak, besinleri bebeğe getirirken, atık maddeleri bebekten alıp anneye taşımak ve bebeğin büyümesinde önemli rol oynayan bazı hormonları salgılamak yer alır. 

Gelişen bebeğin temel enerji kaynağı olan glikojen ve kolesterolün sentezi plasentada meydana gelir. Plasentadan salgılanan beta hCG, progesteron, insülin benzeri büyüme faktörü gibi hormonlar gebeliğin normal seyretmesinde önemli rol oynar.

Plasenta glikoz, amino asit, yağ asitleri, kalsiyum ve D vitamini, oksijen ve bağışıklıktan sorumlu olan immunoglobulin G’yi (IgG) anneden bebeğe iletirken, karbondioksit ve diğer atık maddeleri bebekten alıp anneye transfer eder. Annenin kullandığı bazı ilaçların, sigaranın içerisindeki zararlı maddelerin de plasentadan geçip bebeğe ulaştığı akılda bulundurulmalıdır. Son olarak plasenta annenin kanında bulunabilecek bir enfeksiyonun bebeğe bulaşmasını önleyen bariyer görevi de görmektedir. 

PLASENTA NE ZAMAN OLUŞUR?

Plasenta nedir Plasenta nasıl oluşur

Plasenta, gebeliğin başlarında oluşmaya başlar. Plasenta ilk12 haftada gelişir.

PLASENTA NASIL OLUŞUR?

Plasenta nedir Plasenta nasıl oluşur

Embriyonun rahim duvarı içine yerleşmesinden sonra hücrelerin bazıları ayrışarak bebeği oluşturur, diğer hücreler de plasentayı oluşturmak için farklılaşır. Plasentanın en kalın kısmı ortasıdır, kenarlara doğru incelir. Yaklaşık olarak 22 cm uzunluğunda ve 2 - 3 cm kalınlığındadır. Ortalama 500 gr ağırlığındadır. Fetüs ile bağı 50-55 cm uzunluğundaki kordon ile sağlanır.

PLASENTA YETERLİ GELİŞMEZSE NE OLUR?

Plasenta nedir Plasenta nasıl oluşur

Büyük kısmını damarların oluşturduğu plasenta yeterli gelişmediği takdirde bebekte büyüme-gelişme geriliği, preeklampsi gibi olumsuz gebelik sonuçları ortaya çıkabilir. 

Plasenta, rahim ağzı olarak bilinen serviksi kapatırsa plasenta previa denilen ve gebelikte kanamaya yol açabilen durum görülebilir. İkiz gebeliklerde bebeklerin plasentaları arasındaki damarsal bağlantılar bebekler arası büyüme farklılıklarına yol açabilir.

Sağlıklı bir gebelik için esas rol oynayan plasentanın bebeğin ultrasonografik takibi sırasında değerlendirilmesi oldukça önemlidir.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

[fotogaleri=2373,3188]