Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Lekelenme şeklindeki kanamalar riskli midir?

Gebelikte görülen kanamaların ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bu kanamaların sebeplerinin mutlaka araştırılması gerektiğini vurguluyor.

Haberin Devamı

Gebelikte olan bir damla kanama bile incelenmesi gereken bir durumdur. Bu durum anne adaylarının da korkmasına sebep olur. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında doktorunuza danışmanız gerekir. Kanamaların sebepleri mutlaka araştırılmalıdır. Kanamanın bir sebebi var ise ultrasonografi ve bazı tetkikler bu sebebi ortaya çıkartacaktır. Gerekirse doktorunuz vajinal muayene de yapabilir, bunun gebeliğe bir zararı yoktur. Vajinal muayenenin düşük yapma gibi bir riski yoktur. Gelen kanamaların hiçbir sebebi de olmayabilir ya da çok ciddi problemlerin belirtisi de olabilir.

HAMİLELİKTE HANGİ KANAMALAR NORMAL KABUL EDİLİR?

Kanama, gebeliğin ilk 3 ayında ise çok korkulması gereken kanamalar değildir çünkü embriyo rahime tutunurken kanama gerçekleştirir. Bu tür kanamaların da iyi değerlendirilmesi gerekir. Eğer kanamaların sonunda kramp, ağrı gibi başka belirtiler de varsa mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Kanamaların birçok sebebi olabilir. Bunlardan bazıları; tutunma kanamaları, rahim ağzındaki değişiklikler, düşük, dış gebelik, gebeliğe bağlı olmayan nedenlerle kanama olabilir.

Haberin Devamı

GEBELİĞİN İLK 3 AYINDA SIK RASTLANIYOR

Doktorunuza gelen kanamalar hakkında haber vermeli ve muayene olmalısınız. Kanamanın sebebini öğrenmek için ultrason ve bazı tetkikler yapılacaktır. Kanamanın sebebi varsa bu yapılan testlerde ortaya çıkacaktır. Eğer doktorunuz gerek görürse vajinal muayene de yapabilir. Bunun da bir zararı yoktur. Bu kanamalar özellikle ilk 3 ayda olur. İlk 3 ayda olan kanamalar embriyonun rahime tutunması ile olan kanamalardır. Bu kanamalardan çok korkmayın. Ama yine de belirttiğim gibi az bir kanama bile görmüş olsanız mutlaka doktorunuza danışın.

HAMİLELİKTE İLK AY