GeriHamilelikte Sağlık Anne adayları, kullandığınız kremlere dikkat edin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Anne adayları, kullandığınız kremlere dikkat edin!

Anne adayları, kullandığınız kremlere dikkat edin!

Hamilelikte kullandığınız kremler bebeğiniz için uygun olamayabilir.

Akneler, ciltte oluşan lekeler, kararmalar, kaşıntı ve kızarıklıklar hamilelik döneminde kadınları rahatsız eden sorunlardır. Bu tür sorunlara kendi çabalarınızla çözüm aramanız size ve bebeğinize zarar verebilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, gebelikte en çok yaşanan cilt sorunları hakkında bilgiler verdi.

Hamilelik bazı kadınların cildini pürüzsüz yaptığı gibi, bazı kadınlarda ise cilt sıkıntıları oluşturabilir. Hamilelikte akne bir numaralı problem olarak görülür. Aknenin yanı sıra kızarıklık, kaşıntı ve ciltte renk değişikliği de sıkıntılardan bazılarıdır. Cildinizin bakımı için rutin olarak kullandığınız kremler artık bebek için uygun olmayabilir diyen Dr. Yüksel Oltulu aknelerin sık sık ağız ve çene görüldüğünü belirtti.

Tedavi edilmeyen aknelerin doğumdan sonra bile devam edebilir. Benzoil perokside, saliklik asit içeren ürünlerin kullanılmayıp güvenli olan ilaçlar için dermatoloji doktoruna başvurulması gerekir.

BÖLGESEL KARARMALAR YAŞANABİLİR

Hamilelik süresince diğer sık rastlanılan bir sıkıntının ise yüzdeki bölgesel kararmalar olduğunu vurgulayarak kararmaların sebebini hamilelik hormonları ve güneş ışığı olduğunu söyledi. Ciltteki bu renk değişikliği göğüslerde, kasıklarda ve belin alt kısmında da görülebilir. Bu pigmentasyon sıkıntısının kesin bir çözümü yok ancak güneşten uzak durmak faydalı olabilir ve tabi güneş koruyucularda unutulmamalıdır dedi.

Hamilelikteki cilt sıkıntıları hormonlar ve cildin gerilmesinden kaynaklanır. En sık rastlanılan bel kaşıntısı PUPPP (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy) dir. Göbekte başlayan kaşıntı hızla kasıklara, göğüslere ve kalçaya yayılabilir. PUPPP tehlikeli değildir ve doğumdan sonra kaybolur ancak gerçekten çok rahatsız edicidir. Reçeteyle verilmiş kremler yardım edebilir. Eğer kaşıntınız çok ve sıvı dolu kabarcıklara dönüşüyorsa hemen doktorunuza danışın çünkü bu bağışıklık sisteminin bir reaksiyonu olabilir ve bebeğin sağlığını etkileme riskini arttırabilir. Birçok hamile hanım zararsız tüm vücutta olan kaşıntıdan muzdariptir. Çoğunlukla güzel bir nemlendiricide yardım edebilir. Ancak yinede belirtmek gerekir ki herhangi bir cilt iritasyonu ve aşırı kaşıntıyı doktorunuza danışmalısınız diyerek sözlerini sonlandırdı.

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

False