GeriHamilelikte Sağlık Hamileyim peki ya ağrıyan dişim ne olacak?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamileyim peki ya ağrıyan dişim ne olacak?

Hamileyim peki ya ağrıyan dişim ne olacak?

Göz ardı ettiğiniz, önemsemediğiniz diş problemleri hamileliği olumsuz etkiler.

Hamile kalmayı planlıyorsanız kadın doğum doktorunuza verdiğiniz önemin aynısını diş hekiminize de vermelisiniz. Pedodonti Uzmanı Diş Hekimi Ayşe Gül Aydın, hamilelik döneminde yaşayabileceğiniz diş problemleri konusunda uyarıyor.

Hamileliğiniz plansız da gelişebilir ancak bu durumu hep göz önünde tutarak hamileliği planlamaya bile başlamadan önce diş hekimi kontrollerinize gitmelisiniz.

Unutulmamalıdır ki; diş tedavileri bazen birkaç aylık dönemi kapsayabilir, ağrı kesici ya da antibiyotik kullanımı gerektirebilir ya da röntgen çektirmeniz istenebilir.

PEKİ HAMİLELİKTE ARTACAK DİŞ SAĞLIĞI PROBLEMLERİ NEDİR?

Gingivitis (Diş eti İltihabı):
Bu durum kırmızı, şiş, gevşek ve diş fırçalarken kanamaya meyilli diş etlerine neden olur. Bu hassasiyet diş etlerinin plağa gösterdiği abartılı bir cevaptır ve sistemde artmış olan progesteron nedeniyle oluşur. Böyle bir sıkıntınız olduğunda diş hekiminizi görmeniz gerekmektedir. Doktorunuzun verdiği karar doğrultusunda yapılacak diş temizliği ile bu durum hafifletilebilir. ADA (American Dental Association) hamilelik sırasında dişeti problemi olan annelerde, bebeğin zamanından erken ve düşük ağırlıklı doğma riskinin artmış olduğunu bildirmiştir.

Mide bulantıları ve kusma:
Bu durumda ne yazık ki dişlere yoğun zarar vermektedir. Özellikle sık tekrarlayan kusmalar diş minesine çok zarar verir. Çünkü mide asidi hidroklorik asittir ve PH derecesi 1 civarındadır. Yani dişlere çok zararlı olduğunu iyi bildiğimiz asitli içeceklerden bile daha asidiktir. Bu durum da çürüklerin daha hızlı ilerlemesine ve diş minesinin incelmesine sebep olacaktır.

Hamilelik Tümörü:
Gerçek tümör değildir. Çok kanamalı, her yeme sırasında, ağıza her lokma alınışında kanayan, bir türlü kopmayan polipler tarzında oluşumlardır. Her 20 gebeden birinde görülmektedir. Dişleri aralık olanlarda, üst üste binmiş olanlarda diş eti hastalıklarını tetikleyen bir durumdur. Daha çok fırçalamanın atlandığı yan yüzeylerde görülür. Kötü huylu değildir. Hamilelikten sonra genellikle kendiliğinden kaybolur.

Tüm bu saydıklarımız ağız kokusuna ve diş kaybına da sebep olabilmektedir. Ancak her hamilelik bir dişi götürür demek doğru olmayacaktır. Dişin çekilmesine sebep olan durum oluşan problemi görmezden gelmek, önemsememektir.

Unutulmamalıdır ki; hamilelik döneminde diş problemleriniz baş gösterirse hemen doktorunuza gitmelisiniz. Durumu ertelemek sadece problemi büyütecektir. Doktorunuz size gerekli tedaviyi doğru zamanda uygulayacaktır. Bu dönemde dişler için en iyi tedavi zamanı 2. trimester dediğimiz 4, 5, 6. aylardır. Son trimester yani 7, 8, 9. aylar tedavi açısından daha riskli olabileceğinden ağrınız başladığı gibi ya da herhangi bir problemi fark ettiğiniz gibi doktorunuza başvurmalısınız.

Güzel, rahat, huzurlu, ağrısız geçirilen bir hamilelik doğumdan sonra da size fayda sağlayacaktır. Çocuk diş hekimlerinin, ağzında çürük bulunan annelerin bebeklerini ağzının yakınından bile öpmesinin ilerde çocukta diş çürüklerine sebep olacağını söylediklerini göz önüne alırsak, ağız ve diş problemleri hayatın hiçbir döneminde ertelenmemesi gereken sıkıntılardır.

Pedodonti Uzmanı Diş Hekimi Ayşe Gül Aydın

Hamileyim peki ya ağrıyan dişim ne olacak

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False