GeriHamilelikte Sağlık Hamileler denize/ havuza girebilir mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamileler denize/ havuza girebilir mi?

Hamileler denize/ havuza girebilir mi?

Yüzmenin hamilelik sürecinde oluşan omuz, bel ve sırt ağrılarına iyi geldiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, “Hamileyken tatilde nelere dikkat edilmeli?” sorusunu tüm detaylarıyla sizler için cevapladı.

ANNE ADAYININ TATİLE İHTİYACI VAR

Hamilelik hastalık değil doğal bir süreçtir. Aslında konuya başlamadan önce farkındalığın artırılması gereken nokta bu sanırım. Ülkemizde yanlış bir algı olarak gebelik süreci hastalık gibi görülmekte, anne adayından hayatını kısıtlaması, rutinde yaptığı birçok şeyi yapmaması beklenmektedir. Bu noktada tüm sene boyunca beklenen yaz tatili bile kabusa dönebilir. Tatile gitmek, güneşe çıkmak, denize veya havuza girmek de doğal sürecin bir parçasıdır. Annenin hem beden hem ruh sağlığı ve sağlıklı gebelik için tatile gitmeye ihtiyacı vardır.

SIVI TÜKETİMİNE VE HİJYENE DİKKAT

Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları ile birlikte anne adayının sıvı tüketimine ve hijyenine özellikle önem vermesi gerekmektedir. Günde 3 litrenin altında kalmayacak şekilde sıvı tüketmeli, terleme ile ekstradan kaybedilen sıvı miktarını dengelemelidir. Gebelikte sıvı azalması rahim kasılmalarını artıracağından erken doğuma da yol açabilir. Bu nedenle hem yolculukta hem de deniz ve havuza girmeden önce ve sonrasında sıvı alımına çok dikkat etmek gerekir.

Yaz ayların gelmesi ile birlikte gebelerden en çok duyduğumuz soru "Denize, havuza girebilir miyim? Güneşlenmemde sakınca var mı? Hangi güneş kremini önerirsiniz?"

Gebelikte en çok tavsiye ettiğimiz egzersizler yürüme ve yüzmedir. Özellikle yüzmede, su yer çekimi etkisi hafiflediği için karnın ve bebeğin oluşturduğu baskı kalkmakta, annenin omuz, bel, sırt ağrılarına iyi gelmektedir. Yüzmek için denizi daha çok tercih etmekle birlikte hijyeninden emin olunan havuzlarda önerilir. Önemli olan yüzdükten sonra, hemen duş almak ve kuru mayo giymektir. Özellikle havuzlardaki klor vajen PH’ını bozabildiğinden enfeksiyonlara yatkınlık yapabilir. Çıkar çıkmaz alınacak duş ve kuru mayo bunun önüne geçecektir. Yine dikkat edilmesi gereken bir diğer husus lisanslı yüzücü bile olsanız tek başınıza yüzmemenizdir. Gebelikte artan kramplar sizi yüzerken yakalarsa sonuçları kötü olabilir. Bu sebeplerle yanınızda birisi ile ve de sığ yerlerde yüzmenizi öneririm. Yüzme gebelikte olumlu etkileri nedeniyle kışın bile önerilmektedir. Tabii ki bildiğiniz güvendiğiniz havuzlarda. Bu sebeple yüzmekten kaçınmayın!

BRONZLAŞMAK İSTERKEN LEKELERİN KALICI OLMASINA SEBEB OLABİLİR

Gebe de olsak bronz tene meraklı olabiliyoruz. Gebelikte de bu ten rengi ile hamile elbisesi giymek tabii ki güzel görünecektir. Ancak gebelik ile birlikte artan hormonlar vücudunuzda leke yapabilir, uzun süre güneşte kalmak gebelik sonrası kaybolan bu lekelerin kalıcı olmasına neden olabilir. D vitamini sentezi için güneşlenmek iyi olabilirken lekelerin kalıcı olması için sıkıntı yaratabilir. Özellikle güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınmalıyız. Bu sebeple özellikle sabah 10’dan sonra, öğleden sonra ise 16’dan önce güneşe çıkmayı gebelere önermiyoruz. Özellikle de güneş kremi olmadan.

Güneş koruyucu olarak en az 30 faktör koruyucu içeren ve içeriğinde kortizon gibi ek maddeler içermeyen kremler tercih edebilirsiniz.

False