GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte yaşanan cilt sorunları nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte yaşanan cilt sorunları nelerdir?

Hamilelikte yaşanan cilt sorunları nelerdir?

Hamilelik sırasında her kadında oluşabilen iyi huylu, anne ve bebek için risk oluşturmayan ve çoğu doğum sonrası düzelen hormonal değişikliklere bağlı cilt değişiklik ve semptompları ortaya çıkabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Türkan Gülpınar en sık görülen cilt sorunlarını anlattı.

GEBELİK ÇATLAKLARI PEK ÇOK KADINDA GÖRÜLÜYOR

Gebelik döneminde en fazla bağ doku kollagen doku içeriği ile ilgili duruma bağlı gebelik çatlaklarıdır ve hamile kadınların %50-90’ında görülür. Hamilelikte artan hormonlar ve cildin aşırı gerilmesi sonucu ortaya çıkar. En fazla genişlemenin olduğu alanlardan karın, kalçalar, memeler, uyluk ve kollarda görülür. Bazen kaşıntının da eşlik ettiği pembe-mor çizgiler veya bantlar şeklinde oluşur. Gebelik sonrası beyazlar ve küçülürler. Gebelikte bol sıvı tüketimi ve cildin çeşitli yağ ve kremlerle nemlendirilmesi oluşumunu bir miktar engelleyebilir.

Hamilelikte yaşanan cilt sorunları nelerdir

ESMER KADINLARDA DAHA FAZLA ORTAYA ÇIKIYOR

Hamilelik sırasında neredeyse tüm kadınlarda farklı şekillerde de olsa ciltte renk değişikliği ve lekelenme görülür. Hamilelikte artan hormonların deriye rengini veren ‘’melanosit’’ denilen hücreleri uyarması sonucu ortaya çıkar. Esmer kadınlarda daha fazla ortaya çıkar. Meme ucu ve çevresi, koltukaltı, genital bölge, karın bölgesinde görülür ve gebelik sonrası renk düzelir.

HAMİLELİKTE CİLT LEKELERİ KALICI MI?

Güneş ışığına maruz kalan bölgelerde özellikle yüz bölesinde simetrik olarak oluşan, kahverengi, yama tarzındaki lekeler gebelik maskesi oluşturabilir. Malezma olarak adlandırılan bu lekelenmeler çoğunlukla doğum sonrası oldukça geriler ancak kalıcı da olabilir. Önlem olarak güneşten kaçınmak ve güneş koruyucu kremler kullanmak bu lekelerin artmasını engellemek açısından faydalıdır.

Hamilelik sırasında kıl oluşumu ve gelişiminde artma gözlenebilir. Hamilelik sonrası ilk 1 yıl içinde dökülür ve kaybolurlar.
Hamilelikte sık görülen kaşıntı fizyolojik bir olay olabileceği gibi hamilelik dönemine özel cilt hastalıklarının bir bulgusu veya böbrek, karaciğer, tiroid bezi veya kanserlerin belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Derinin gerilmesine bağlı kaşıntı en sık görülendir. Fakat yoğun olduğunda doktorunuz tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Hamilelikte artan hormonların etkisiyle damarlarda genişleme, kılcal damar sayısında artma, kan geri dönüşünde yavaşlamaya bağlı lezyonlar görülebilir. SPider anjiomlar, vulvar bölge ve bacaklarda varisler sık görülmektedir. Spor ve egzersiz oluşumlarını engeller, çoğunlukla doğum sonrası gerilerler.

False