GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Yapılması Gereken Testler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Yapılması Gereken Testler

Hamilelikte Yapılması Gereken Testler

Sağlıklı bir hamilelik için yaptırmanız gereken testler…

Anne adaylarının genel bir jinekolojik muayeneden geçmesi, çeşitli testler yaptırarak gebeliğe engel bir durum olup olmadığının saptanması, çıkabilecek sorunların tedavisinden sonra gebeliğe izin verilmesi hamilelik öncesi yapılması gerekenlerdir. Gebelik boyunca kontrolü elden bırakmamak için de uygulanması gereken testler şöyle…

İlk Üç Aylık Dönemde Yapılması Gereken Testler

Kan grubu tayini: Halk arasında kan uyuşmazlığı olarak bilinen RH uygunsuzluğunu saptamaya yarar.

Kan sayımı: Gebede kansızlık, pıhtılaşma faktöründe bozukluklar ve enfeksiyon saptanmasında kullanılır.

Açlık kan şekeri: Diyabetik gebelerin kontrolü ve doğumu özel takip gerektirdiğinden araştırılır.

TSH: Annede hipotiroidi varlığı araştırılır. Eğer saptanırsa gebeye uygun dozda verilecek tiroit hormonu ile olası zeka geriliği ve diğer sorunların ortaya çıkması engellenir.

Hbsag: Hepatit B taşıyıcılığı araştırılır eğer anne taşıyıcı ise bebeğe daha doğum odasından çıkmadan yapılacak immünglobulin ve aşı ile bebeğe hepatit B bulaşması engellenmiş olur.

Toxoplazma ve Rubella kızamıkçık testleri: İlk 3 ayda geçirilmeleri düşük ve bebek anomalilerine yol açtığından bakılmasında yarar vardır.

Tam idrar tahlili: İdrar yollarında enfeksiyon, taş, kum böbrek bozuklukları olup olmadığına dair fikir verebilir.

İkili Test: 11-12.haftada ikili test ultrasonla bebeğin ense kalınlığı ölçülür kandaki bazı biyokimyasal incelemelerle birleştirilerek bebeğin down sendromu açısından taşıdığı risk belirlenir.

İkinci Üç Aylık Dönemde Yapılması Gereken Testler

- Üçlü test, bir down sendromu tarama testidir. 15-18.haftalar arasında gerçekleştirilir. Ultrasonografi ile gebelik haftası ölçüldükten sonra kanda bazı biyokimyasal ölçümler yapılır, tüm bu veriler analiz edilir ve down sendromu açısından olası risk hesap edilir. Eğer risk saptanırsa gebeye amniyosentez önerilir.

- Gebelikte aylık rutin muayeneler ultrasonografi ile yapılmaktadır. Ama gözden kaçabilecek bazı fetal anomalileri yakalayabilmek için 19-23. haftalar arası ayrıntılı ikinci düzey ultrasonografisi incelemesi yaptırmak gerekir.

- 24-28 haftalar arasında şeker tarama testi yapılması önerilir.

Son Üç Ayda Yapılması Gereken Testler

Son 3 ay artık pek çok şey şekillenmiş ve saptanmış durumdadır. Başka bir sorun yoksa kan sayımı, tam idrar ve idrar kültürü tekrarlanır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Hülya Erdem Biçmen 

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False