GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte toksoplazmozis enfeksiyonu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte toksoplazmozis enfeksiyonu

Hamilelikte toksoplazmozis enfeksiyonu

Sizin ve bebeğiniz için minik dostlarınız bir tehlike kaynağı mı?

Hamile kalmayı planlıyorsunuz ve evinizde çok sevdiğiniz minik bir dostunuz, oyuncu kediniz var. Hemen kafanızda bir soru işareti beliriyor.

Sizin ve bebeğiniz için bu minik dost bir tehlike kaynağı mı? Toksoplazmozis enfeksiyonu sadece kedilerden geçmiyor; dikkat edilmesi gereken pek çok konu var. Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu toksoplazmozis ile ilgili bilmemiz gereken her şeyi anlatıyor...

Toksoplazmozis Nedir?

Tozoplazma bir parazit olup; gebe kadınlara çiğ veya iyi pişmemiş et ve kedi pisliğinin bulaştığı toprak ve sudan bulaşabilmektedir.

Erişkinlerde enfeksiyon genellikle belirti vermemekte, ancak parazitlerin kana karışması ile plasentada enfeksiyona yol açabilmekte ve buradan da bebeğe bulaşabilmektedir. Bebekteki enfeksiyon başlangıçta bütün organlara yayılmakta daha sonra karın içi organlardan temizlenmekle birlikte, sinir sisteminde yaşamına devam edebilmektedir.

Türkiye'de de bu oran oldukça yüksek görünmektedir. Bu nedenle gebelerde bu enfeksiyonun daha önce geçirilip geçirilmediğinin araştırılması ve geçirmemişse koruyucu önlemlerin alınması gerekir.

Annedeki enfeksiyon genellikle hiçbir belirti vermemektedir. Bazı hastalarda yorgunluk, kaslarda ağrılar ve lenf bezlerinde şişlik görülebilir. Hastanın bağışıklık sistemi normalse enfeksiyon tamamen iyileşmekte, bağışıklık sisteminde sorun olan hastalarda ise beyin iltihabına kadar giden ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Karın içerisinde enfekte olan bebeklerin büyük bir bölümünde doğumda hiçbir anormal bulguya rastlanmamaktadır. Bazı bebeklerde ise düşük doğum ağırlığı, karaciğer ve dalakta büyüme, sarılık, anemi, sinir sistemi bozuklukları, beyinde kireçlenmeler, beyinde su toplanması, kafatasının küçük olması ve körlük görülebilmektedir.

Bu beyin bulgularına bağlı olarak çocukta havale görülebilmektedir. Ayrıca doğumda tamamen normal olmasına karşın bazı bebeklerde daha sonra körlük görülebilmektedir.

Nasıl teşhis edilir?

Öncellikle bütün gebelerde toxoplazma taraması yapılarak daha önce enfeksiyonu geçirip geçirmediğinin araştırılması gerekir. Bu anne kanından bakılacak bir takım tetkiklerle kolaylıkla konulabilir.

Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanır?

Annenin tedavi edilmesi ile enfeksiyonun bebeğe geçişi azaltılabilir. Tedavide Spiramisin ve Primetamin+sulfanamid gibi antiparaziter ilaç kombinasyonları kullanılabilmektedir.

Ne gibi önlemler alınmalı?

Etin iyi pişirilmesi, çiğ et ellenirken eldiven kullanılması, Sebze ve meyvelerin iyi yıkanması veya soyulması, çiğ et, balık ve sebze-meyvelerin üzerinde bulunduğu yüzeylerin iyi temizlenmesi, Kedi besleyenlerde mama değişimi sırasında eldiven takılması, Evde kedi besleniyorsa kediye çiğ et verilmemesi ve kedinin sokağa çıkarılmaması ile korunulabilir.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False