GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte suyun erken gelmesi bebeği etkiler mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte suyun erken gelmesi bebeği etkiler mi?

Hamilelikte suyun erken gelmesi bebeği etkiler mi?

Suyu erken gelen anne adayı ne yapmalı?

HAMİLELİKTE SUYUN GELMESİ NE DEMEKTİR?

Halk arasında “suların erken gelmesi” olarak bilinen amniyon zarının normal doğum zamanından önce yırtılması hamileliklerin yaklaşık yüzde 10’unda yaşanabiliyor. 38. haftadan sonra suyun gelmesi bebek yeterli olgunluğa eriştiği için çok sorun teşkil etmez. Ancak 34. haftadan önceki gebelik döneminde suyun erken gelmesi nedeniyle doğum başlarsa bazı problemler yaşanabilir. 

SUYUN ERKEN GELMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

  1. Vajinal enfeksiyonlar
  2. Annenin ağır geçen idrar yolu enfeksiyonu
  3. Rahim içindeki herhangi bir enfeksiyon
  4. Çoğul gebelikler
  5. Anne rahminin normalden küçük olması
  6. Anomalili bebek
  7. Çocuğun eşi (plasenta) yerleşim bozuklukları
  8. Hiçbir nedene bağlı olmaksızın

SUYUN ERKEN GELMESİ BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Amniyon sıvısı boşaldığı zaman göbek kordonu sıkışabilir veya vajinadan sarkabilir ve bu çocuğun kaybına yol açabilir. Suları gelen bir anne adayı hemen bir sağlık merkezine gidip çocuğun yaşadığından ve kalp seslerinin iyi olduğundan emin olmalı ondan sonra neler yapılması gerektiği planlanmalıdır.

[video=hurriyetaile_video/normaldogum2.flv]

SUYUN ERKEN GELDİĞİ DURUMLARDA BEBEĞE MÜDAHALE EDİLİR Mİ?

Suyun erken gelmesi bir süre sonra doğumu başlatır yani bebek zamanından önce doğmuş olur ancak prematüre sayılmaz. Annenin doğum sancıları Kendi ağrıları başlamazsa bu hekim tarafından başlatılabilir. Vakit varsa ve doktor uygun görürse, bebeğin akciğerini geliştirmek için iğne yapılabilir.

SUYU GELEN ANNE ADAYINA NASIL MÜDAHALE EDİLİR?

Hastanede ilk yapılacak şey bu durumun teyit edilmesi gerekir bu vajinal muayene ya da ultrasonla yapılmalıdır. Çünkü kadınlarımızın çoğu vajinal akıntı ya da gebelikte sık görülen idrar kaçırma ile sularının gelmesi durumunu karıştırabilir. Bu durum teyit edilirse, hasta kaç haftalık gebe olursa olsun hastaneye gidilmelidir. NST dediğimiz bir cihazla çocuğun kalp sesleri kontrol edilir. Gebelik eğer 36. haftayı geçmişse zaten 24 saat içinde yüzde 90 ihtimalle doğum ağrıları başlar ve doğum gerçekleştirilir.

SUYUN ERKEN GELMESİ NE ZAMAN RİSKLİDİR?

24 haftadan önce suların gelmesi çok ciddidir. Öncelikle sebep anlaşılmaya çalışılır. Enfeksiyon varsa tedavi edilir. Anne adayına mutlak istirahat verilir. Çocuğun durumu ultrasonla takip edilir. Anne de enfeksiyon bulguları saptanırsa anne sağlığı açısından bebek hemen doğuma alınır. Bu haftalarda gebeliğin ilerlemesi ve sağlıklı çocuk doğması nadirdir.

24-36 hafta arasında ise doğum mümkün olduğu kadar geciktirilerek, bebeğin akciğerinin olgunlaşması sağlanır. Bunun için anne adayı hastaneye yatırılıp antibiyotik ve serum tedavisine alınır. Akciğer gelişimi için iğne yapılır. Çocuk ve anne sağlığı iyi ise gebelik bu şekilde uzun süre takip edilebilir. Çocuğun akciğerinin gelişimini tamamladığı düşünüldüğü zaman doğum gerçekleştirilir.

[fotogaleri=1214]

PEKİ, SUYUN ERKEN GELMESİ ENGELLENEBİLİR Mİ?

Daha önceden doğum yapmış olan anneler bu problemi sonraki hamileliklerinde de doktorlarına mutlaka söylemelidir. Gebelikleri sırasında idrar yolu ve vajinal enfeksiyonları mutlaka tedavi edilmelidir. Gebelik sırasında çok aşırı su içilmeli bu rahmi gevşettiği gibi özellikle idrar yolu enfeksiyonu olmak üzere birçok enfeksiyonu engeller. 

DOĞUMUN YAKLAŞTIĞINA İŞARET EDEN BELİRTİLER NELERDİR?

False