Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler

Hamilelikte örümcek damar neden olur?

Hamilelik döneminde vücutta damarlanma artışı oluyor...

Haberin Devamı

Hamilelik döneminde vücutta çok sayıda değişiklikler meydana gelir. İlk zamanlarda memelerde gerginleşme ve sanki adet olacakmış gibi karın alt bölgesinde ağrılar olur. Zaman içinde bu ağrılar hafifler, kilo alımıyla beraber başka sıkıntılar kendini gösterir.

NEDEN VARİSLER OLUŞUYOR?

Hamilelik döneminde vücutta kan volümü yaklaşık %50 oranında artar. Aslında bu bir koruma mekanizmasıdır.

Kan volümü artar, çünkü;

  • Annenin karnında yeni bir canlı vardır, ona da yetecek oksijeni taşımak amacıyla kan volümü artar.
  • Doğum sonrası kaybedilmesi muhtemel kan volümünü yerine koymak için vücudun aldığı bir tedbir mekanizmasıdır. 

 Hamilelikte örümcek damar neden olur 

Kan volümü artışı sonucunda;

  • Kilo artışı meydana gelir. Annenin kilosuna etki eden nedenlerden birisi de kan volümünün yaklaşık %50 oranında artmasıdır.
  • Damarlanma artışı oluşur. Hastalarda bu damarlanma artışı cilt-ciltaltı dokularda olur. Bazı hamilelerde yüz bölgesinde örümcek ağı şeklinde damarlanmalar olurken bazılarında bacak damarlarında belirginleşmeler olur. Ayrıca bu örümcek ağı şeklindeki damarlanmalar – özellikle hamilelik döneminde- bacağın çarpma şeklindeki yaralanmalarında çarpma olan yerlerde, burkulma şeklinde olan yaralanmalarda ayak bileği düzeyinde gelişebilir.

HAMİLELİKTE 2 TÜR VARİS GELİŞEBİLİR

  1. Karın içi basıncın artmasına bağlı olarak gelişen kalın damarlar. Bunlar bacakta parmak gibi kalın ve yeşil görünen damarlardır. Ayakta yapılan Bilateral Alt Ekstremite Venöz Doppler Ultrasonografisi ile yapılan ileri değerlendirme ile daha ayrıntılı inceleme gerekse de genelde EVLA (Endovenöz Lazer Ablasyon) yapılması gereken Vena Safena Magna’da bir problem vardır.
  2. Kan volümü artışına bağlı ortaya çıkan örümcek ağı şeklinde olan damarlanmalar. Bunlar telenjiektazi veya daha maviyse retiküler ven olarak adlandırılır. Çok ince olan bir kısmı doğum sonrası kaybolabilir. Kaybolmayan damarlar da emzirme döneminde skleroterapi ile tedavi edilebilir.

 Hamilelikte örümcek damar neden olur 

HAMİLELİKTE ÖRÜMCEK DAMARLAR NEDEN OLUR?

Hamilelikte oluşan örümcek ağı şeklindeki damarlanmalar, kalple ilişkili damarlar değildir. Bu damarlanmalar kalple ilgili problemlere işaret etmez. Tamamen kan volümü artışı ve yaralanmalara ya da bacak bacak üstüne atmaya bağlı oluşan damarlardır.

Haberin Devamı

Örümcek ağı şeklindeki damarlardan korunmak için varis çorabı faydalı değildir. Çünkü bu damarlar ince kılcal damar çatlamalarıdır ve genellikle basınç artışıyla değil, kan volümü artışı veya yaralanmalarla ilişkilidir. Dolayısıyla varis çorabı önleyici bir etki yapmaz.

Hamilelikte oluşan örümcek ağı şeklindeki damarlar, kan volümünün doğum sonrası normal hale dönmesiyle genelde kendiliğinden kaybolur. Kaybolmayan damarlar da emzirme döneminde tedavi edilebilir. Lokal bir tedavi olduğundan süte geçmez, anneye de bebeğe de zarar vermez.

Dr. Rengin TÜRKGÜLER
Radyoloji Uzmanı

HAFTA HAFTA GEBELİK BELİRTİLERİ