GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Mide Bulantısının Sınırı Ne?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Mide Bulantısının Sınırı Ne?

Hamilelikte Mide Bulantısının Sınırı Ne?

Hamileliğin erken dönemlerinde bulantı ve kusma sorunu, yetersiz beslenen ve kilo kaybı yaşayanlarda sık görülüyor.

Hamileliğin erken dönemlerinde bulantı ve kusma sorunu, bulantı yüzünden yeterli şekilde beslenemeyen ve hatta kilo kaybeden anne adaylarına sıklıkla rastlanır.

Daha önceden ciddi bir beslenme bozukluğu ve hamileliğin erken dönemlerinde aşırı kilo kaybı yoksa bu durum gelişmekte olan bebek tarafından kolaylıkla tolere edilebilir. Ancak bulantı ve kusmalara bağlı ciddi beslenme bozukluğu yaşayan ve neredeyse hiçbir şey yiyip içemeyen anne adaylarının hastaneye yatırılarak damar yoluyla beslenmesi gerekli olabilir. Ancak bu, son derece nadir karşılaşılan bir durumdur.

Dengeli Beslenme Üçgeni

Genellikle hekimler tarafından anne adaylarına önerilen hamilelikleri boyunca karbonhidrat, şeker ve proteinden yana dengeli ve düzenli bir biçimde beslenmeleridir. Çünkü vücudun kalori gereksinimi 3 temel enerji kaynağı olan proteinler, yağlar ve karbonhidratlardan sağlanır.

Eğer karbonhidratlar yetersiz alınırsa, vücut enerji sağlamak için proteinleri ve yağları yakmaya başlar. Böyle bir durumda 2 sonuç ortaya çıkabilir. Birincisi bebeğin beyin ve sinir sitemi gelişimini sağlayacak yeterli protein olmaz, ikincisi ise ketonlar ortaya çıkar. Ketonlar, yağ metabolizmasının ürünü olan asitlerdir ve bebeğin asit baz dengesini bozarak beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle hamilelikte karbonhidrattan fakir diyet önerilmez.

Hamilelik boyunca ortalama alınması gereken 11-13 civarındaki kilo artışı her kadının hamilelik öncesi vücut kitle indeskine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, aşırı zayıf bir kadının hamileliği boyunca bebeğini yeterine besleyebilmesi için daha fazla kilo alması beklenebilir. Amaç, sağlıklı besinlerle düzenli ve dengeli beslenmektir. Bu dönemde günlük öğün sayısını, en az beş olacak şekilde ayarlamak gerekir.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False