Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman görülür?

Gebelikte döneminde görülen mide bulantısı hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, ilk 3 ayda görülen bu bulantıların normal olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Gebelik döneminde anne adaylarının en şikayetçi olduğu durum kuşkusuz mide bulantısı ve kusmadır. Anne adayı mide bulantısı yüzünden çok fazla yemek yiyemez ve yediklerini de çıkartabilir. Bulantı anne adaylarını çok rahatsız eder ve korkutur. Bulantı gebeliğin en belirgin özelliği olarak bilinir. Bulantı halk arasında gebeliğin en belirleyici belirtisi olarak bilinir. Bunun için anne ilk bulantılarında bundan dolayı mutluluk duyabilir.

İLK 3 AYDA GÖRÜLÜR

Bulantı, gebeliğin ilk 3 ayında (1. trimester) çok olur. 2. trimester dönemine geçildiğinde bulantı da son bulacaktır ve annede iştah artışı dönemi başlayacaktır. Anne adayları ilk 3 ayda bulantı ve kusmaya maruz kalırlar ve bu durum onların en büyük sorunudur. Bu normal bir durumdur. Bazı anne adayları bu bulantıyla baş edemeyip sıvı tedavisi yani serum alarak kendisini iyi hisseder.

Haberin Devamı

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman görülür

YAĞLI BESİNLERE DİKKAT!

Bulantı şikayetinin çok olduğu durumlarda doktorunuza danışabilirsiniz. Bu bulantılar normalin üstünde seyrettiği durumda doktorunuzda uygun görmesi durumunda bulantı önleyici ilaçlar alınabilir. Anne adaylarının beslenme şekilleri de bulantı düzeyini arttırabilir. Bunun için beslenmeye de ekstra bir önem gösterilmelidir. Bu dönemde annenin yediği özellikle yağlı besinler bulantıyı arttıracaktır. Bunun için bulantının olduğu dönemlerde yağlı besinlerden daha da uzak durulmalıdır.

3 AYDAN SONRA NORMALE DÖNER 

Anne adaylarının ilk 3 ayda bu bulantıların normal olduğunu bilmeleri gerekiyor. Anne adayları normalden fazla midesi bulandığı ve çok kusma olduğu durumlarda mutlaka doktora danışmalıdır. Toparlayacak olursak mide bulantısı gebeliğin en çok ilk 3 aylık bölümünde yani 1. trimester döneminde çok olur. Bulantının en çok olduğu dönem bu dönemdir. 2. trimester dönemine geçildiğinde ise bu bulantılar hafiflemiş olur ve bu kadar rahatsızlık vermez. Anne adayları bulantıyı ilk 3 ayda çekerler ve daha sonrasında rahata kavuşurlar. Bulantılar ilk 3 ay içinde normaldir.

Haberin Devamı

HAMİLELİKTE İLK AY