GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte kullanılan ilaçlar bebeği etkiler mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte kullanılan ilaçlar bebeği etkiler mi?

Hamilelikte kullanılan ilaçlar bebeği etkiler mi?

Doğum kusurları hamilelikte kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir mi?

Hamilelik döneminde kullanılması önerilen bir takım ilaçlar var. Bu ilaçların anne ve bebek üzerindeki etkilerini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş anlatıyor.


Gebelikte folik asit ve demir içerikli ilaçlar kullanılabilir. Hamilelik döneminde genellikle mide bulantılarını hafifletmek için bulantı ilaçları, ağrı kesici ve kabızlığı önleyici ilaçların kullanımı çok tercih edilmektedir.

Hamilelik döneminde kullanılan antibiyotikler özellikle idrar yolu enfeksiyonuna maruz kalan anne adaylarının kullandığı ilaçlardır. Ayrıca daha birçok kullanılan ilaçlar vardır. Ancak bu ilaçlar ne kadar güvenlidir?

Hamilelik döneminde doktor reçetesi ile kullanılan ilaçlar anneye ve karnında bulunan bebeğe hiçbir zarar vermez. Hamilelik döneminde çoğu anne adayının demir içerikli hapları kullanması özellikle tavsiye edilmektedir. Demir hapı sadece ‘’orak hücre’’ ve ‘’talessemia’’ hastalığı mevcut olan anne adaylarına önerilmez. Bu nedenle bu ilaçların kullanımında ilk olarak mevcut hastalıklar doktor ile paylaşılmalıdır.

Penisilin tarzı antibiyotikler hamilelik döneminde ve her aşamasında güvenli bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak penisiline karşı duyarlı olan anne adayları bu konuda dikkatli olmalıdır.

Bazı antibiyotik ilaçların hamileliğe zarar verdiği düşünülmektedir. Bu nedenle hamileliğin haftası ve ilacın kullanım derecesi çok önemlidir.

Hamilelik döneminde kullanılan ilaçlar ve etkileri

Hamilelik döneminde anne adayları daha çok hafif ağrı kesici ilaçlar kullanmayı daha çok tercih etmektedir. Bunun yanı sıra mide bulantısı için kullanılan ilaçların sıklığı da oldukça fazladır. Anne adayları aldıkları ilaçların bebeğe etki edeceği konusunda çok endişe duymaktadır. Aslında endişelerinde haklıdırlar. Birçok ilaç anne karnındaki bebeği etkilemektedir. Ancak önemli olan bebeğin ne kadar etkilendiğidir. Bu etki meselesi ise alınan ilaca ve doza bağlı olarak değişmektedir.

Doğum kusurları hamilelikte kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir mi?

Bu durum tam olarak açıklanmış değildir. Ancak % 3 oranında bebekte oluşan kusurlar anne adayının hamilelik döneminde kullandığı ilaçlara bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir. Hamileliğin en hassas dönemi 2. aya kadar olan dönemdir. Bu dönemde oluşacak en ufak bir özür değiştirilemez.

Hamilelikte antibiyotik kullanımı

Hamilelikte kullanılan ilaçlar bebeği etkiler mi

Hamileliğin her aşamasında güvenilir bir şekilde kullanılan antibiyotik penisilindir. Ayrıca anne karnındaki bebeğe zarar vermeyen bazı antibiyotik çeşitleri de bulunmaktadır. Bu antibiyotiklerin en bilindik olanı sefalosporindir. Sefarasporin altında birçok antibiyotik vardır. Bebeğe zararı olmayacağı düşünülse bile asla doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.


Hamilelikte kullanılan yatıştırıcı ilaçlar

Hamilelikte kullanılan ilaçlar bebeği etkiler mi

Gebelikte en fazla kullanılan yatıştırıcı tarzı ilaç diazepamdır. Ancak tek kullanımda bir zarar vermediği düşünülmektedir. Sık aralıklarla kullanıldığı takdirde bebekte dudak ve damak sorunlarına yol açabilir.


Hamilelikte mide bulantısı için kullanılan ilaçlar

Hamilelikte kullanılan ilaçlar bebeği etkiler mi

Genellikle sabahları oluşan mide bulantıları hamilelikte en sık rastlanılan problemler arasındadır. Bu bulantılardan kurtulmak için tavsiye edilen bazı ilaçlar vardır. Mide bulantılarını bazı anne adayları hiç ilaç kullanmadan atlatabilir. Ancak bazı anne adaylarında mide bulantısı son derece şiddetli gelişir ve ilaç kullanmaya ihtiyaç duyar.

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

False