Aslıhan Yazıcıoğlu
Aslıhan Yazıcıoğlu
Aslıhan Yazıcıoğlu

Hamilelikte kanama olur mu? Sebepleri nelerdir?

Hamilelikte kanama olması normal mi? Hamilelikte kanamanın nedenleri nelerdir? Hamilelikte hangi kanamalar ciddiye alınmalı? Hamilelikte görülen kanamalar hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu, bu kanamaların nedenlerini anlattı.

Haberin Devamı

HAMİLELİKTE KANAMA SEBEPLERİ NELERDİR?

Hamilelikte kanama olur mu Sebepleri nelerdir

Vajinal kanama, hamilelik boyunca sık karşılaştığımız durumlardan biri olup anne adayı için oldukça endişe vericidir. Özellikle tekrarlayan gebelik kayıpları olan ve yardımcı üreme teknikleri ile hamilelik elde eden çiftlerde durum daha da karmaşık ve üzüntü verici bir hal alır. Tanıda klinik muayene, ultrasonografi ve gerekirse diğer testlerden faydalanılır. Doktorunuz bulunduğunuz gebelik haftası ve kanamanın karakterine (leke şeklinde veya yoğun, eşlik eden ağrının olup olmaması, aralıklı veya sürekli gibi) göre tanıya yönelecektir.

HAMİLELİĞİN ERKEN DÖNEMLERİNDE ADET KANAMASI GÖRÜLEBİLİR Mİ?

Genel inanışın aksine gebelikte salgılanan hormonlar sayesinde adet kanaması da görülmez. Gebeliğin erken dönemlerinde görülen ve adet kanaması sanılan yerleşme kanaması sıklıkla gebelik kesesinin rahim içerisine tutunmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durum genellikle kendini sınırlar ve gebeliğin genel seyri üzerinde olumsuz bir etki oluşturmaz.

HAMİELİĞİN ERKEN DÖNEMLERİNDE GÖRÜLEN KANAMANIN NEDENLERİ NELERDİR?

Hamilelikte kanama olur mu Sebepleri nelerdir

Kanama gebeliğin ilk üç ayında genellikle şu dört nedenle ortaya çıkar:

  • Dış gebelik
  • Düşükler (düşük tehdidi, önlenmeyen düşük, gecikmiş düşük, inkomplet düşük)
  • Yerleşme kanaması
  • Rahim ağzı, vajina ve rahimle ilgili diğer rahatsızlıklar (polipler, enfeksiyonlar, molar gebelik gibi trofoblastik hastalıklar)

DÜŞÜĞE BAĞLI KANAMALAR

Düşükle ilgili kanamalar ilk üç aylık dönemdeki kanamaların en sık nedenidir. Erken hafta gebeliklerin %15-20’sinde bu tür kanamalar görülebilir. Dış gebelik ise sanılanın aksine %2 sıklıkla daha nadir bir kanama nedenidir.

KANAMA DİKKATE ALINMALI VE MUTLAKA DOKTORA BAŞVURULMALI

Hamilelikte kanama olur mu Sebepleri nelerdir

Kanamanın miktarı (hafif leke şeklinde veya yoğun ve pıhtılı), eşlik eden kasık, karın ve bel ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi sistemik belirtiler, hastanın tıbbi öyküsü (yardımcı üreme teknikleri sonucu elde edilmiş bir gebelik olması, tekrarlayan düşükleri olması ya da daha önce geçirilmiş jinekolojik cerrahiler) doktorunuzu tanı konusunda yönlendirecektir.

Vajinal muayene bulguları (gebeliğe ait materyallerin rahim ağzında görülmesi, vajinada kanamalı lezyon yada yırtıkların tespiti, vajinal enfeksiyon, polip ya da siğiller) oldukça önemlidir. Doktorunuz ultrasonografi ile gebelik kesesini şekil ve büyüklük açısından, bebeğinizin kalp atışlarını, gebelik kesenizin yerleştiği yeri (rahim içi ya da dışı) detaylı biçimde değerlendirecektir. Gerekli durumlarda diğer bazı tetkikler (tam kan sayımı ve gebelik testi olarak bilinen beta hCG) de yapılabilir. Bazen düşük tehdidi, yerleşme kanaması ve dış gebeliği birbirinden ayırt etmek için muayene, ultrasonografi ve tetkiklerin belirli aralıklarla tekrarlanması da gerekebilir. Bu durumda doktorunuz size özel bir karar verip en uygun tedaviyi planlayacaktır.

İLERİ GEBELİK HAFTALARINDA GÖRÜLEN KANAMANIN NEDENLERİ NELERDİR?

Hamilelikte kanama olur mu Sebepleri nelerdir

Gebeliğin sonraki dönemlerinde vajinal kanama daha az görülür. En sık görülen kanama nedenleri ise:

• Nişan gelmesi (doğumun başlaması ile ilişkili olarak rahim ağzındaki mukus tıkacının atılması)
• Erken doğum ve rahim ağzı (servikal) yetmezliği
• Plasenta previa (bebeği besleyen plasentanın rahim ağzını kısmen ya da tamamen kapatması)
• Plasenta dekolmanı (bebeğin doğumundan önce plasentanın tamamı ya da bir kısmının rahim duvarına tutunduğu yerden ayrılması) gibi daha nadir nedenlerdir.

Doktorunuz tanıya ulaşabilmek için klinik değerlendirme, vajinal muayene, ultrasonografi ve bazı diğer tetkiklerden faydalanacaktır.

Yapılan hızlı ve detaylı incelemeler neticesinde tespit edilen nedene, gebelik haftasına, kanamanın miktar ve yoğunluğuna göre hasta bazında karar verip en uygun yaklaşım doktorunuz tarafından size sunulacaktır.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?