Oya Neva Demirkol
Oya Neva Demirkol
Oya Neva Demirkol

Hamilelikte kabızlığa karşı alınabilecek 5 önlem!

Birçok kadın gebelikte kabızlıktan yakınıyor. Peki, ya çözümü?

Haberin Devamı

Birçok kadın bu konuyu konuşmaktan çekinse de hamile kadınların ¼’ü kabızlıktan yakınıyor. İşte, hamilelikte kabızlığa sebep olan değişimler…

  • Gebeliğin ilk aylarında sıklıkla yaşanan mide bulantısı veya iştahsızlık, sindirim sisteminin yavaşlamasına sebep olabilir. Çok fazla mide bulantısı ve kusmaların olması vücudun susuz kalmasına ve bağırsak düzeninin bozularak kabızlık oluşumuna neden olabilir.
  • Gebeliğin ileriki zamanlarında meydana gelen hormonal değişimler bazı kasların gevşemesine sebep olabilir. Özellikle besini sindirim kanalına taşıyan kasların gevşemesi, kabızlık sorunun görülmesinin sebeplerinden biridir.
  • Hamilelikte lif içeriği yüksek besinlerin az miktarda tüketilmesi kabızlığa sebep olan başlıca hatalardan biridir. Beyaz undan hazırlanmış hamur işlerinin fazla tüketilmesi, meyve ve sebze tüketiminin ihmal edilmesi, rafine şekerin ve onu içeren besinlerin oldukça yüksek miktarda tüketilmesi sindirim sisteminin düzgün çalışmasını engelleyecek beslenme hatalarından bazıları... Rafine ve işlenmiş besinler, bağırsakta çok daha fazla sıvı emerek kabızlık sıkıntısına yol açabiliyor.
  • Hamilelikte demir takviyelerinin kullanımı kabızlığa sebep olabilir. Kullanılan demir takviyesi tamamen sindirim sürecinde emilmez ve büyük bir çoğunluğu bağırsak florasında kalır. Bağırsaklarda kalan demir, diğer sindirilmeyen artıklar ile yapışkan bir maddeye dönüşür ve bağırsaklardan kolay şekilde uzaklaştırılamaz. Eğer doktorunuz ve diyetisyeniniz düzenli demir takviyesi kullanmanızı öneriyorsa, bu takviyeyi kullanırken beslemenize dikkat etmeli ve sindirim sisteminizi rahatlatacak besinleri mutlaka tüketmelisiniz.

Hamilelikte kabızlığa karşı alınabilecek 5 önlem

HAMİLELİKTE KABIZLIĞA KARŞI NELER YAPILMALI?

1) Yeterli miktarda su içmeye özen gösterin: Yeterli miktarda su içmek hem ödem şişkinlik gibi problemlerin üstesinden gelecek hem de bağırsak hareketlerinin çok daha düzgün çalışmasına yardımcı olacaktır.

2) Hakkınızı bol lifli besinlerden yana kullanmaya çalışın: Günlük tükettiğiniz besinlerin bol lifli olmasına özen göstererek hem sindirim sisteminizi mutlu eder hem de hamilelikte aşırı kilo alımını engellersiniz. Tam tahıllı ekmek, tam buğday makarnası, kurubaklagiller, esmer pirinç, bulgur, kinoa, karabuğday gibi yüksek protein ve lif içeriğine sahip besinleri tüketmek hem sizi çok daha tok tutarak aşırı kilo alımını engelleyecek hem de bağırsak hareketlerinizi düzenleyerek daha rahat tuvalete çıkmanıza yardımcı olacak.

Haberin Devamı

3) Meyve tüketmeye özen gösterin: Bol lifli meyvelerin tüketimine her mevsim özen gösterin. Ara öğünlerde meyve tüketmek tatlı ihtiyacınızı azalttığı gibi vitamin ve minerallerden çok daha iyi bir şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak. Taze meyve tüketmekte zorlanıyorsanız kuru meyveler imdadınıza yetişebilir. Taşıması oldukça pratik olan kuru meyveleri mutlaka yanınızda bulundurmaya özen gösterin. Halihazırda kabızlık sıkıntısı olanlar sabah aç karnına 2-3 adet kuru erik veya kuru kayısı tüketip üzerine 1 bardak ılık su içerek bağırsaklarının yumuşamasına yardımcı olabilirler.

4) Sebze tüketimini ihmal etmeyin: Hamilelikte sebze tüketimine ekstra önem vermelisiniz. Bir öğününüzde mutlaka sebze bulundurmayı ihmal etmeyin. Bol lifli salatalar sofranızın baş tacı olsun. Hamilelikte risk taşıdığından dolayı dışarıda mümkün olduğunca salata tüketmeyin veya temizliğine güvendiğiniz yerlerde salata tüketmeye özen gösterin. Evde salatanızı hazırlarken yeşillikleri sirkeli suda bekleterek dezenfekte edebilirsiniz.

Haberin Devamı

5) Yağlı tohumlar size yardımcı olacak: Beslenmenizin yağ içeriğinin sağlıklı yağlardan oluşmasına özen gösterin. Aralarda mutlaka çiğ badem/fındık/ceviz/kaju gibi yararlı yağ kaynaklarını tüketin. Yağlı tohumlar hem bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasına hem de sizi tok tutmaya yardımcı olacaktır.

Diyetisyen Oya Neva Demirkol

HAFTA HAFTA HAMİLELİK