Tolga Ecemiş
Tolga Ecemiş
Tolga Ecemiş

Hamilelikte kabızlığa çare olacak bilgiler

Kabızlık sorununuz mu var?

Haberin Devamı

Gebelikte kabızlığın oldukça sık rastlanan bir durum olduğunu ve birkaç noktaya dikkat ederek kabızlığın üstesinden gelinebileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş, kadınların derdine çare olacak bilgiler veriyor.

Kabızlığın sebeplerinden biri, gebelikte hormon düzeylerindeki artışa bağlı olarak bağırsaklarda yaşanan kas dokusu gevşemesidir; diğer bir sebebi ise büyümekte olan uterusun baskı yapmasıdır. Ama bu çözülemeyecek bir durum değildir. Tuvalet alışkanlıklarınız, büyük bir olasılıkla hamilelikte değişecek. Kadınların çoğunda kabızlık olur, genellikle bunu düzensiz dışkı çıkarma takip eder. Basur daha sık oluşur. Aşağıda yazanlara dikkat ederek kabızlığın üstesinden gelmeniz mümkün.

NELER YENMELİ?

Bol sıvı yanında posalı (lifli) gıdaların da tüketilmesi, gebelikte kabızlık şikayetini azaltır. Lifli gıdalar kepekli ekmek, yulaf ezmesi, barbunya, kepekli makarnalar, kayısı, kuru üzüm, bezelye, pırasa, esmer pirinç, ahududu ve kuruyemişte bol miktarda vardır.

Haberin Devamı

Ayrıca bolca kayısı, erik, incir kompostoları ve doğal meyve suları içebilirsiniz. Eğer normalde çok az lifli besin alıyorsanız, öğünlerinize lifli besinleri azar azar ekleyin, aksi takdirde midenizde sıkıntı yaşarsınız. Bütün günkü öğünlerinizi 6 eşit parçaya bölerseniz çok daha iyi olacaktır çünkü 3 büyük öğünde kendinizi çok rahatsız hissedebilirsiniz.

Kahve, kola gibi içecekler ve muz gibi nişastalı gıdalar kabızlık yapar. Bu tür gıdalardan uzak durun.

Öğün atlamak, sindirim sisteminin çalışma sistemini sekteye uğratır. Bu nedenle özellikle kahvaltı ve öğle yemeklerinizi atlamamaya özen gösterin. Yoğurt, bağırsak hareketlerinizi ve sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler.

SIVI TÜKETİMİ NE KADAR ÖNEMLİ?

Sağlığımızın temel taşlarından su, meyve ve sebze suları dışkıyı yumuşatıp besinlerin sindirim sisteminde rahatça ilerlemelerini sağladığı için kabızlık şikayetlerinin kurtarıcısıdır. Sabah kahvaltısından önce, aç karnına bir bardak ılık su içilmesi tavsiye edilir. Günde 1,5-2 litre su ya da sıvı tüketin. Sıvı ihtiyacınızı su, çorba, ayran, komposto, bitki/meyve çayları, doğal meyve suyu ile karşılayabilirsiniz.

Haberin Devamı

EGZERSİZİN FAYDASI OLUR MU?

Yaptığınız egzersizi artırmanız da kabızlığın azalmasına yardımcı olacaktır. Özellikle açık havada yapılacak bir saatlik yürüyüşler, sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Dolayısıyla her gün yaklaşık yarım saat veya birer saatlik yürüyüşler yapmaya çalışın.

DOKTORA NE ZAMAN GİTMELİ?

Diyet, sıvı tüketimi ve egzersizin faydalı olmadığı kabızlık durumlarında hekiminiz tarafından önerilecek olan kabızlık önleyici tozlar kullanmalısınız. Aksi halde tedbir alınmaz ise basura neden olabilir.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK