GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte İdrar Kaçırma
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte İdrar Kaçırma

Hamilelikte İdrar Kaçırma

Bu dönemde idrar yollarında ne gibi değişiklikler yaşanıyor?

Hamilelikte kan ve böbreklerden süzülen idrar miktarının artmasıyla birlikte sık sık idrara çıkma ya da idrar kaçırma gibi durumlar ortaya çıkar. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt, gebelikte idrar yolları ile ilgili yaşanan değişikliklere değiniyor.

Hamilelikte bazı idrar şikayetleri olur. En sık rastlanan şikayet sık sık idrara çıkmaktır. Bu normal karşılanması gereken bir durumdur. Ayrıca gebenin fizyolojik özelliklerinden kaynaklı idrar kaçırmaları da olabilir. Daha önce iri bebek doğurma, ileri yaş, aşırı kilo, infeksiyon idrar kaçırmaya zemin hazırlayan faktörlerdir.

Bunların neticesinde gebelerde bazı idrar şikayetleri oluşur. En sık rastlanan sık idrara çıkmaktır. Bu normal karşılanan durumdur. Ancak gebenin fizyolojik özelliklerine göre idrar kaçırma da olabilir. Tüm bunların yanında idrar kaçıran gebelere kültür-antibiogram yapılarak enfeksiyon ve diyabet yönünden araştırılması gerekir.

Hamilelikte İdrar Yollarında Yaşanan Değişiklikler

* Damarlarda dolaşan kan ve böbreklerden süzülen idrar miktarı artar.

* İdrar kesesi rahim ile pelvis duvarı arasındadır. Gün geçtikçe büyüyen rahim idrar kesesi üzerine baskı yapar, yerini daraltır.

* Gebelik boyunca yüksek olan progesteron hormonu mide ve bağırsak da dahil olmak üzere tüm düz kasları gevşetir. Bunlarla birlikte idrar yolları ve mesane çıkışındaki kapı (sfinkter) da gevşer.

* İdrar akışı yavaşlar. Alt üriner sistem enfeksiyonları daha çok görülür.

* Pelvik taban doğuma hazırlık olarak gevşer. 

HAMİLELİKTE İDRAR YOLLARI SORUNLARI

False