Nevra Topalismailoğlu
Nevra Topalismailoğlu
Nevra Topalismailoğlu

Hamilelikte HPV Aşısı Yapılır mı?

HPV enfeksiyonu ve aşısı hakkında bilgiler...

Haberin Devamı

Ülkemizde 12 yaşından büyük kız çocuklarına yapılması ön görülen HPV aşıları, HPV enfeksiyonunun sebep olduğu rahim ağzı kanserine karşı önemli oranda bir koruyuculuk sağlıyor. Peki, hamilelikte bu enfeksiyonun ve aşının rolü nedir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nevra Topalismailoğlu, konuyla ilgili bilgiler verdi.

“Bu aşıların hamile kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri ve tıbbi çalışma mevcut değildir. Bu nedenle bu aşıların hamilelik sırasında kullanımı kesinlikle önerilmemektedir. Aşılama gebeliğin tamamlanmasından sonraki döneme ertelenmelidir. HPV aşıları emzirme döneminde ve doğumdan hemen sonra kullanılabilir. 3 doz şeklinde belirli aralıklarla yapılan aşı eğer gebelik öncesi dönemde başlanmış ise ve rapel aşı dönemleri gebeliğe rastlıyor ise aşılama takvimi iptal edilmeli ve doğum sonrası aşılama takvimi tekrar baştan başlatılmalıdır.

HPV Varlığında Doğum Şekli Nasıl Olmalı?

Haberin Devamı

Hamilelik döneminden önce var olan ya da hamilelikte yeni çıkan genital siğillerin aşırı büyümesi bazen doğum kanalının tıkanmasına neden olur ve vajinal yolla normal doğum imkansız hale gelir.

Diğer bir istenmeyen durum da bebeğin doğum eylemi esnasında doğum kanalından geçerken doğum kanalındaki HPV'yi kapması sonucu meydana gelir. Virüsün bulaşması bebeğinin larinksinde (ses tellerinin bulunduğu organ) papillomlar yani küçük kitlelerin oluşmasına neden olabilir.
Bu nedenle hamilelikte genital siğil varlığında veya hamile kalmazdan çok kısa önce bir aktif hpv enfeksiyonu geçirmiş kadınlarda doğumun sezeryan ile yapılması önerilir. İstisna olarak son HPV tedavisinin üzerinden 3 yıl geçmiş ise ve gebe kalmazdan önce yapılan smear testi ve HPV testi (HPV DNA testi) negatif yani temiz çıkmış ise normal doğum yapılmasında sakınca olmadığı iddia edilmektedir.

Unutmamak gerekir ki, yeni doğan bebekte yaratabilecek ciddi sorunlardan dolayı, HPV öyküsü varlığında veya hamilelikte HPV varlığına dair bir şüphede doğum şekli olarak sezaryen tercih edilmelidir. Aile bu konuda hekim tarafından bilgilendirilmeli ve riskler hakkında bilinçlendirilmelidir.”

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA HAMİLELİK