Hamilelikte hangi kanamalar normaldir?

Kanamalar anneye ve bebeğe zarar verir mi?

Haberin Devamı

Hamilelikte görülen kanamalar normal midir? Anneye ya da bebeğe zarar verir mi? Anne adaylarının merak ettiği bu soruların cevabını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş verdi.

Özellikle gebelik döneminde ortaya çıkan hiçbir kanamayı anne adaylarının normal kabul etmemesi lazım. Çünkü doktor gebeyi muayene edip, gerekli tetkikleri yaptıktan sonra kanamanın normal olup olmadığını ancak karar verir. Ama normal olan 2 kanama vardır.

Biri implantasyon kanamasıdır ve halk arasında “üstüne adet görmek” olarak bilinir. Bu kanama embriyonun rahmin üst tabakasında yerleşmesinden dolayı meydana gelen kanamadır. Bu kanamanın rengi ve miktar adet kanamasından farklıdır. Fakat bunu gebelerin fark etmesi her zaman mümkün değildir. Çünkü bu kanamanın geldiği zaman bir sonraki adet zamanına denk geldiği için adet sanılabilir. Fakat bu adet değildir. Ama anne adayı ve bebeğe herhangi bir zarar vermez. Tek endişe ettirecek durum ise anne adayı bunu adet olarak düşündüğü için gebelere zarar veren ilaçları kullanması, röntgen çektirip X ray ışığına maruz kalabilirler. Bu yüzden kadınların buna çok dikkat etmesi gerek.

KANAMAYI CİDDİYE ALIN

Hamileyken normal kabul edilecek diğer bir kanama ise doğum yaklaşan gebeliğin 37. haftasından sonra doğum yolunu değerlendirme sırasında lekelenme tarzında koyu renkli kanama olabilir. Fakat bu tarz muayene sırasında kanama görülmesi çok nadirdir. Bu kanamaların dışında eğer hangi bir kanama görülürse miktar az olsun bile olsa acilen doktora muayene olması gerek.

Herhangi bir muayene, tetkik yapmadan direk kanama hakkında yorum yapmak güçtür. Hamilelikte görülen hiçbir kanamayı hafife almayın ve kesinlikle doktora gidin.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

Yazarın Tüm Yazıları