GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Diyabet
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Diyabet

Hamilelikte Diyabet

Anne ve bebekte oluşabilecek problemler…

“Gebelik, geçici olarak insülin direncine yol açabilen bir süreçtir. Bu direnç çoğunlukla gebeliğin ortasında belirginleşmeye başlayıp, doğuma kadar devam eder” diyen Diyetisyen Canan Aksoy, beslenme şekline dikkat edilmediği takdirde oluşabilecek problemleri belirtti.

Gebelik geçici olarak insulin direncine sebep olabilecek bir süreç olsa da gestasyonel diyabetin (hamilelikte diyabet) gelişmesinde ailede diyabet hastalığın bulunması, yüksek kiloda gebe kalmak, gebelikte çok kilo almak ve anne yaşının büyük olması da rol oynar.

Oluşabilecek Problemler

Gestasyonel diyabet tedavi edilmezse bebekte omuz çıkıkları gibi doğum yaralanmaları, yüksek doğum ağırlığı, düşük tehlikesi ve özellikle kalp hastalıkları ve merkezi sinir sistemi hastalıkları gibi doğumsal anomalilerin görülme ihtimali artar.

Tedavi edilmeyen gestasyonel diyabetin yeni doğanda solunum sistemi sorunları, düşük kalsiyum düzeyi, yüksek miktarda kan demiri, hipoglisemi şeklinde görülebildiğini söyleyen Diyetisyen Canan Aksoy, annedeyse bir çeşit tansiyon yüksekliği ve idrarda protein atılması sendromu olan preeklemsi, amnion sıvısında anormal artış ve üriner sistem enfeksiyonları şeklinde kendini gösterebildiğini belirtti.

Gestasyonel diyabetin ilk kez gebelikte tanısı konulan veya gebelik sırasında ortaya çıkan herhangi bir seviyedeki insülin direnci olduğunu kaydeden Canan Aksoy, beslenme şekline çok dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi. 

TİP 1 DİYABET HAKKINDA HER ŞEY

False