GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte diş fırçalamak midenizi bulandırıyorsa...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte diş fırçalamak midenizi bulandırıyorsa...

Hamilelikte diş fırçalamak midenizi bulandırıyorsa...

Gebelikte vücuttaki dengenin bozulması dişlerin çürümesine neden olur.

Her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği yanlış bir inanıştır. Diş Hekimi ve Diş Protezi Uzmanı Dirim Bozok Demir, hamilelikte ağız ve diş sağlığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Bu dönemde dişlerin daha çabuk çürümelerinin nedenleri şunlardır:

  • İlk aylarda görülen bulantılardan dolayı anne, ağız bakımına yeterince özen gösteremeyebilir.
  • Gebelik hormonlarının (östrojen, progesteron) etkisi ile Diş etleri daha çabuk kanayan anne, dişlerini fırçalamaktan kaçınır.
  • Emzirme döneminde tatlıya, abur cubura aşırı istek belirir ve bunlar yendikten sonra diş fırçalama ihmal edilir.
  • İşte bu nedenlerden ötürü hamilelik döneminde diş sağlığına daha fazla özen göstermek gerekir.

Hormonal değişiklikler ağız içerisinde hassasiyet, diş etlerinde kızarıklık ve kanamalara neden olabilir. Diş eti iltihabı dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir.

Her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Her gün tüm dişlerde diş ipliği ile temizlik işlemi de yapılmalıdır. Birçok hamile kadında bulantı sonucunda oluşan kusma ağız ortamındaki asiditeyi artırır. Bu asitler dişlerde erozyonlara yol açabilir. Karbonatlı su ile gargara yapılarak asidin nötralize olması sağlanabilir. Eğer böyle bir uygulama olanaksız ise sadece su ile ağız çalkalanarak asidik ortamın uzaklaştırılması sağlanabilir.

Sabah diş fırçalamak rahatsızlık veriyorsa ağız, su veya plak önleyici ve floridli gargaralarla çalkalanmalıdır. Dengeli beslenme ile birlikte C ve B12 vitamin destekleri de ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir.

Hamilelik sırasında oluşan uzun süreli diş eti hastalığı erken doğuma ve düşük doğum ağırlıklı bebeklere neden olabilir. Hamilelik sırasında diş etlerinde büyüme ile beraber oluşan irritasyon sonucu oluşan iltihabı lezyonlara "hamilelik tümörü" denir. Bu gerçek anlamda bir tümör olmadığından, hijyen yerinde ise hamileliğin son döneminde ya da doğumdan sonra kendi kendine iyileşmektedir. Ancak hastaya rahatsızlık veriyorsa veya çiğneme, fırçalama ve diğer ağız bakımı işlemlerini engelliyorsa diş hekimi tarafından alınmalıdır.

Diş hekimine daha sıklıkla gidilmesi de etkin plak kontrolünü sağlayarak gingivitis gelişimini önler. Plak kontrolünün sağlanması aynı zamanda diş eti irritasyonunu ve hamilelik tümörlerinin oluşma riskini de azaltır. Hasta tarafından yapılan bu tip kişisel ağız ve diş bakımı ile bu sorunların hafif olarak atlatılması sağlanabilmekle birlikte, genellikle profesyonel yaklaşım gerekebilmektedir.

Hamilelik dönemi, diş tedavisi yaptırmak için çok tercih edilmese de ertelenemeyecek diş hastalıklarının tedavisi için en uygun dönem hamileliğin 2. üç aylık dönemidir.

Hamilelik döneminde diş röntgenlerinin çekimi, hastanın kurşun önlük giymesi koşulu ile tehlike oluşturmaz. Tedavide kullanılan lokal anestezik maddenin adrenalin içermemesi gereklidir. Tedavi, medikasyonla devam etmeli ise penisilin grubu antibiyotikler ve parasetamol içeren ağrı kesiciler güvenle kullanılabilir.

Diş Hekimi ve Diş Protezi Uzmanı Dirim Bozok Demir

Hamilelikte diş fırçalamak midenizi bulandırıyorsa...
HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False