GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte diş çekimi ve diş dolgusu yapılabilir mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte diş çekimi ve diş dolgusu yapılabilir mi?

Hamilelikte diş çekimi ve diş dolgusu yapılabilir mi?

Hamilelikte diş çekimi ve diş dolgusu yaptırmak güvenli mi? Hamilelikte diş çekimi ve diş dolgusu kaçıncı aylarda yapılabilir? Hamilelikte diş tedavileri konusundaki detaylı bilgiyi Dt. Deniz Başaran’dan aldık.

Hamilelik öncesi gerçekleştirilecek diş hekimi kontrolü ile ağız içinde var olan problemlerin hekim tarafından öngörülmesi ve tedavilerinin gerçekleştirilmesiyle hamilelik süresince ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçilebilir. Böylece bu dönem ağız ve diş sağlığı ile ilgili herhangi bir problem yaşanmadan atlatılması sağlanabilir.

HAMİLELİK SIRASINDA AĞIZDA NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER OLUR?

• Hormon seviyelerindeki ani artış diş eti iltihaplarına eğilimi artırır. Eğer dişler ve dişetleri üzerinde biriken plak yeterince temizlenemezse kolaylıkla dişe iltihabı (dişetlerinde şişlik, kanama, kızarıklık), diş etinde hamilelik tümörü gelişebilir. Gebelik öncesi tedavi edilmemiş ciddi diş eti rahatsızlıkları olan hamile kadınlarda ise erken doğum ya da düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma riski vardır. Bu nedenle gebelik öncesi iyi bir ağız hijyeni rutininin kazanılmış ve diş eti tedavilerinin yapılmış olması önemlidir.

• Gebeliğin özellikle ilk 3 aylık döneminde görülen kusma, ağız içinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde aşınmalara, hassasiyetlere ve çürüklere sebep olabilir. Özellikle kusmayı takiben hemen dişleri fırçalamak diş yüzeyindeki aşınmaları artırabilir. Bu nedenle kusma sonrası ağız bol su ile çalkalanmalı ve dişler yarım saat sonra fırçalanmalıdır.

• Hamilelik süresinde tükürük daha asidik özellikler gösterebilir. Bu durum dişleri çürüğe daha yatkın hale getirir.

• Diş eti sorunu nedeniyle dişetleri kanayan, dişlerinde hassasiyet sorunu olan anne adayları dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Ağız hijyeninin yeterince sağlanamadığı durumlarda diş eti hastalıkları ve çürükler gelişebilir.

HAMİLELİKTE DİŞ TEDAVİLERİ YAPTIRILABİLİR Mİ?

Hamileliğin ilk üç ayında büyük çaplı tedavilerden kaçınılmalı, tedaviler 2. üç aylık süreç içinde gerçekleştirilmesi için ertelenmelidir. Hamilelikte diş çekimi, diş dolgusu ve kanal tedavisi yapılabilir. Ancak acil durumlarda 1. ve 3. üç aylık dönemlerde gebeliğin takibini yapan hekimle görüşülerek tedavi planlanabilir.

ANTİBİYOTİĞİN BEBEĞE HERHANGİ BİR ZARARI VAR MIDIR?

Hamilelik döneminde bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılması gerekir. Ancak kullanılan her antibiyotiğin bebeğin dişlerinde lekelenmelere yol açtığı yanlış bir kanı olmakla birlikte renklenmelere sebebiyet veren antibiyotik grubu ‘’tetrasiklin’’lerdir. Bu grup dışında kullanılan antibiyotiklerin, penisilin ve türevlerinin dişlere zarar verdiğine dair herhangi bir bilimsel veri yoktur. Fakat kullanılacak her türlü ilaç öncesi, gebeliğin takibini yapan hekime danışılmalıdır.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE LOKAL ANESTEZİ YAPILABİLİR Mİ?

Anne adayının herhangi bir alerjisi ve hamileliğin seyrinde herhangi bir problem yoksa gebeliğin takibini yapan hekimle görüşülerek gerekli durumlarda anestezi yapılmasında sakınca yoktur. Hamilelikte diş tedavisi için lokal anestezi uygulanarak yapılan işlemlerde ağrı hissedilmeyeceğinden işlemler daha basit ve risksiz olacak, hasta daha az stres yaşayacaktır.

HAMİLELİK SIRASINDA RÖNTGEN ÇEKİLEBİLİR Mİ?

İlk üç aylık dönemde bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilememek için röntgen çekilmesinden kaçınılmaktadır. Hamileliği seyreden 2. ve 3. üç aylık dönemlerde ise gerekli durumlarda anne adayına kurşun önlük giydirilerek röntgen çekilebilir.

HAMİLELİKTE DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN…

• Anne adayı ağız ve diş yapısına uygun bir fırça kullanmalı, ağız ve diş bakımını düzenli olarak gerçekleştirmeli, diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir. Hamilelikte diş bakımı için rutin temizliğin ardından kullanılacak ağız bakım suyuyla hijyen sabitlenmelidir.

• Hamilelik hormonlarının etkisiyle dişetleri daha kolay kanayabilir bu durumda anne adayı dişlerini fırçalamaktan vazgeçmemelidir. Hamilelikte diş eti sorunu devam ediyorsa bir diş hekimine başvurulmalıdır.

• Hamilelik döneminde alınması gereken günlük kalsiyum oranı 1200-1500 mg’dir. A, C, D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin olan meyve ve sebzeler mutlaka tüketilmeli, basit şekerlerin aşırı tüketiminden kaçınılmalı şeker ihtiyacı ağırlıklı olarak meyvelerden karşılanmalıdır.

Bu dönemde yapılacak yeterli ağız -diş bakımı ve yeterli beslenme sayesinde herhangi bir problem meydana gelmeyecektir. 

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

[fotogaleri=3136]

False