Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Hamilelikte diş bakımı

Anne adaylarının diş bakımına özen göstermesi gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, ilk 3 ayda diş tedavisi yapılmaması gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Hamilelikte diş bakımı tabi ki özen gösterilmesi gereken bir konudur. Fakat anne adaylarının yeterli bakımı yapmaması nedeniyle gebelikte sıkıntılara neden olduğu gözlenmektedir. Hamilelik döneminde diş ile ilgili, atalarımızdan bize gelmiş olan bir söz vardır: “Her bebek, annenin 1 dişini götürür.” Aslında tam olarak doğru olmadığını düşünebilirsiniz fakat yeterli diş bakımı yapılmadığı zaman bu söz doğrulanmış olmaktadır.

İLK 3 AY DİŞ TEDAVİSİNE DİKKAT!

Hamilelikte diş bakımı

Hamilelikte bebeğin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu bebek annesinden karşıladığı için eğer düzenli alınmazsa kalsiyum yetersiz kalabilmektedir. Bu durumda annenin kemikleri ve dişleri bebeğin ihtiyacı olan kalsiyumu karşılamak için devreye girer. Eğer anne hamilelik döneminde iyi beslenir, yeterli süre ve sayıda ağız bakımını yaparsa, bu dönemde anne diş sorunu ile karşı karşıya kalmaz. Diş çürüklerinin bir diğer nedeni ise şeker tüketiminin fazlalığı ve dengesiz beslenmedir. Anne tatlı yediğinde dişlerini fırçalamadığında diş çürükleri ve diş eti sorunları ile karşılaşıyor. Anne adayları gebelikleri boyunca A, C ve D vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor yönünden zengin beslenir ve diş bakımını yaparsa, anne diş problemleri yaşamamış olur. Gebelikte destek amacıyla verilen vitaminler ve kalsiyum-magnezyum içeriği ile bu destek sağlanmaktadır. Hamileliğin ilk 3 ayında annenin diş tedavisi olması önerilen bir durum değildir. Çünkü ilk 3 ay anne karnındaki fetüsün organları geliştiği dönemdir. Ek olarak düşük riskinin en fazla olduğu süreçtir. Bundan dolayı anneye ilk 3 ay diş tedavisi yapılmaz, daha doğrusu zorunlu olmadıkça tercih edilmez.

Haberin Devamı

ŞEKERLİ YİYECEKLERDEN KAÇININ

Hamilelikte annenin günlük kalsiyum ihtiyacı 1200 mg ile 1500 mg’dır. Tüketilen besinler ve kalsiyum alımı, annenin dişlerini fırçalanması kadar önemlidir. Anne adayının da her yemek sonrasında dişlerini fırçalaması diğer kadınlardan daha önemlidir. Anne, günlük alması gereken kalsiyumu da doğal yollarla alırsa dişleri de sağlıklı olacaktır. Kalsiyumdan zengin besinler; tahıl, süt ve süt ürünleri, yumurta, ıspanak, balık vb. gıdalar sayılabilir. Kurutulmuş meyve, karamel gibi şekerli yiyeceklerden de kaçınmalıdır. Eğer gebelik planlı ise anne adaylarının doğum öncesi dönemde diş bakımlarını aksatmamaları ve düzenli olarak yapmaları gerekmektedir. Eğer bu sağlanırsa gebeliğinin ilk 3 ayı içerisinde diş tedavisi yaptırmak zorunda kalmayacaktır.

Haberin Devamı

KALSİYUM DİŞ SAĞLIĞINI KORUR

Hamilelikte diş bakımı

Dolgu, dişeti tedavisi, kanal tedavisi ve hatta çekim gibi pek çok diş tedavisinde B grubu antibiotikler kullanılabilir ve lokal anestezi altında tedavi tamamlanabilir. Aksi durumda bir enfeksiyon odağı olabilen diş problemleri ya da sorunlu ağız sağlığı nedeniyle annenin yaşam kalitesinin düşmesi veya oluşan ağrı sızı nedeniyle annenin sağlıklı beslenememesi, bebeğe çok daha fazla zarar verecektir. Annenin günlük beslenmesini iyi bir şekilde sağlayabilmesi, iyi bir diş sağlığı ve beraberinde ağız sağlığı ile mümkündür. Annenin gebeliği boyunca hekimi tarafından yazılan kalsiyum, A, C ve D vitaminleri anneye pek çok desteği yanında diş sağlığına da katkı sağlayacaktır.

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA GEBELİK