Hamilelikte bebeğin kilo alması için ne yapmak lazım?

Hamilelik, anne adaylarının hem ruhsal hem de fiziksel değişimler yaşadığı özel bir süreçtir. Bu süreçte anne adaylarında en belirgin olan kilo değişimi normal karşılanır. Özellikle çok fazla kilo almayan hamilelerin sağlıksız olduğuna dair gelişen ön yargıların aksine hamilelikte annelerin değil bebeğin kilo alması önemlidir.

Haberin Devamı

Annenin çok kilo alması bebeğin sağlıklı ve ideal kilosunda olduğu anlamına gelmez. Hamilelikte 10 kiloya kadar çıkan ve bu kilonun büyük bir kısmının bebeğin ve gebelik kesesindeki amniyo sıvının oluşturduğu anne adayları, aslında oldukça sağlıklı bir hamilelik geçiriyordur. Hatta anne adayının 15 kilo ve üzerinde kilo alması normal doğumda pek çok zorluğun yaşanmasına neden olabilir. 

BEBEĞİN YETERLİ KİLO ALMASI NASIL SAĞLANIR?

Gebelik sürecinde anne adayının yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin gelişimi açısından çok önemlidir. “Sen artık iki kişilik yemek yemelisin” mantığı ile hareket etmek, fazla ancak bebek için gerekli olmayan kalori ve makro besin almak annenin kilo almasından başka hiçbir değişim yaratmayacağı için gereksizdir.

Bebeğin yeterli kilo almasında anne beslenmesinde proteinin yeri çok önemlidir. Protein alımının yetersiz olduğu durumda düşük meydana gelebilir. Son yıllarda özellikle vegan beslenen kişilerin hamilelik dönemlerine dair yapılan eleştiriler protein temelli olsa da kuru baklagiller, buğday rüşeymi, yağlı tohumlar, mantar gibi sebzeler içeriğindeki protein miktarı ile hamilelik döneminde ihtiyaç duyulan proteinin alınmasını sağlar.

Haberin Devamı

KALİTELİ PROTEİN SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Kaliteli protein kaynağı seçmek sağlıklı beslenme açısından çok önemlidir. Bu nedenle sadece protein içerdiği için bir besini aşırı miktarda tüketmek, protein tozu gibi takviyelere yönelmek hamilelik beslenmesinde doğru bir seçim olmaz.

Gebelik döneminde en önemli makro besin protein olsa da; demir, kalsiyum, fosfor, iyot ve folik asit bu dönemde mutlaka gerekli miktarlarda alınması gereken mineraller arasında yer alır. Bebeğin gelişimini, erken doğum ihtimalinin azalmasını, kemik sağlığını, hormon dengesini, sinir sisteminin gelişmesini ve yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için tüm besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir.

HAMİLELİKTE BEBEĞİN YETERLİ KİLO ALMASININ ÖNEMİ

Bebeğin gelişimini tamamlaması ve sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için yeterli kilo alması gerekir. Prematüre doğum, düşük, ölü doğum, doğumun ilk gününde ölüm ya da doğum sonrası bilişsel bozuklukların ortaya çıkmaması için öncelikli olarak beslenmeye önem verilmelidir. Hamilelikte bebeğin gelişimine fayda sağlamayan gıdalarla beslenmek annenin kilo almasına, bebeğinin gelişiminin yavaşlamasına neden olur.

Yazarın Tüm Yazıları