GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışı

Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışı

Bebeğin kalp atışını dinleme cihazları...

Anne karnındaki bebeğin kalp atışlarının ancak 18-20. haftalar arasında duyulabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Mustafa Alihanoğlu, duyulan seslerin yorumu ve kalp atışı dinleme cihazlarının kullanımından bahsetti.

“İlk aylarda bebeğin kalp atışı sesinin, karın duvarının gebe uterus tarafından en fazla bombeleştirildiği yerde aranması lazımdır. Gebelik ayları ilerledikçe, bebeğin kalp seslerinin en iyi duyulduğu yer, uterus, içindeki durumu ile alakalı olarak değişir ve normal şartlarda çocuk sırtının bulunduğu tarafta en şiddetli olarak duyulur. 

Kalp atışlarının mevcudiyeti, gebeliğin varlığını ispat eden en kıymetli belirtilerden bir tanesidir. Fakat bu sesler, gebeliğin yarısında dahi duyulmayabilir, hamileliğin sonunda bile bazen zor işitilir. Hatta ammion mayii fazla, karın duvarı kalın ise ve çocuğun kalbi fetüsün, uterus içindeki durumuna uygun olarak, karın duvarından uzakta duruyorsa duyulmayabilir. Duyulmadığı durumlarda mutlaka uzman kontrolünde ultrasonla kontrol edilmelidir.”

Kalp Atışı Dinleme Cihazları

“Bebeğin kalp atışının tespit edilemeyişi, hamileliğin mevcut olmadığı veya çocuğun canlı olmadığı hususunda kati bir kriter olmaz. Ultrasonla veya doppler akım göstergesi ile kesinlik kazanabilir.

Son zamanlarda çocuk kalp seslerinin stetoskop ile dinlenmesi yerine yeni ve modern metotlar kullanılmaktadır. Bu yeni modern cihazlar, medikal firmalarından Fetal El Dopleri diyerek alınabilmektedir. Fetal El Dopleri gibi modern aletlere ihtiyaç vardır. Anne baba bu cihazı edinerek evde bebeklerinin kalp atımlarını dinleyebilirler ancak mutlaka doktor takiplerine gitmeyi de ihmal etmemeliler.”

BEBEĞİN KALP ATIŞ ÖLÇÜMÜ "NST"

False