GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte adet kanaması normal mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte adet kanaması normal mi?

Hamilelikte adet kanaması normal mi?

Hamilelikte adet kanaması normal mi? Hamileyken adet kanaması görülmesinin nedeni nedir? Üstüne görme ne demek?

Daha çok genetik olarak görülen bu durum, eğer ailenizde birilerinin başına gelmişse sizin de başınıza gelebilir. Bu yüzden istenmeyen hamilelikler için her durumda tedbirli olmayı, adet olsanız dahi korunmasız ilişkiler sonucunda hamile kalma ihtimalini göz ardı etmeyin lütfen!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen, hamile kalmaktan korkan veya hamile olmayı isteyen kadınlar, yaşadıkları düzensiz adetlerde hamile kaldım endişesine kapıldıkları gibi bazen de hamile kalmış olmalarına rağmen yaşadıkları düzensiz kanamayı normal adet sanarak dikkate almayabileceklerini söylüyor.

ADET KANAMASI HAMİLELİKTE GÖRÜLÜR MÜ?

Hamilelikte adet kanaması normal mi

Bazı kadınlar hamile kaldıktan sonra bir veya birkaç kere adet kanamalarının gerçekleştiğini ifade ederler. Gebelik meydana geldikten sonra adet görülmez, ancak kanama olabilir. Bu kanamalar gebeliğin başlangıcında oluşan implantasyon kanaması adı altında, lekelenme şeklinde embriyonun rahme yerleşmesine bağlı olarak görülebilir. Çoğu anne adayı da bu kanamaları adet kanamalarıyla bağdaştırmaktadır. Ayrıca gebelik sürecinde meydana gelen diğer kanamalar düşük riski nedeniyle görülebilir. Bunların da menstruasyonla bir ilgisi yoktur. Bu nedenle gebelik sürecinde meydana gelen kanamalarda mutlaka doktora başvurmanız önerilmektedir.

GEBELİKTE GERÇEKLEŞEN HİÇ BİR KANAMA, ADET KANAMASI DEĞİLDİR

Hamilelikte adet kanaması normal mi

Hamilelik sürecinin her aşamasında çeşitli nedenlerden dolayı kanama olabilir. Hatta hamile olmayan kadınlarda da olan her kanama menstruasyon değildir. Gebe olan veya olmayan bir kadında, rahim ağzındaki bir hastalığa bağlı olarak kanama olabilir. Bu nedenle her kanamanın adet kanaması olmadığının bilinmesi, gerekli tanı ve teşhis için uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Gebeliğin başlaması ile birlikte embriyonun rahme tutunma aşamalarında kanama meydana gelebilir. Bu kanama halk arasında adet kanaması değil üstüne görme olarak adlandırılır.

ÜSTÜNE GÖRME NEDİR?

Yeni gebe olan anne adaylarında görülen, adet kanamasından bağımsız yaşanan kanamalara üstüne görme denilir. Kadınların son adet günü tarihinden sonra gebe olduğunun farkına varmadan, aşağı yukarı bir sonraki adet süresine denk gelen, adet kanamasına benzeyen bu nedenle adet görüldüğünü zannettiren bir durumdur. Bu kanama sanılanın aksine, anne adayının gebeliğine bağlı olarak yaşanmaktadır. Üstüne görme olarak adlandırılan bu kanama; gebelik döneminde rahim yatağında kendine yer edinmeye çalışan bebeğin, bölgede bulunan damarlara etkisiyle oluşmaktadır.

ANNE ADAYI FARK ETMEYEBİLİR

Üstüne görme, adet kanamasının yoğunluğu ve rengine göre daha farklı bir yapıya sahiptir. Üstüne görme adet kanaması, normal adet kanamasından çok daha hafif ve daha düzensiz bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu kanama, genel olarak döllenmeden ortalama 3 ile 10 gün sonra görülür ve her zaman anne adayı tarafından fark edilmeyebilir.

ÜSTÜNE GÖRMENİN GEBELİĞE BİR ETKİSİ VAR MI?

Hamilelikte adet kanaması normal mi

Embriyonun rahim yatağına yerleşmesi sonucunda ortam koşulların değişimi, üstüne görme olarak adlandırılan kanamaya neden olur. Gebelik sonucu gerçekleşmesinin yanı sıra, gebeliğe ve bebeğe bir zararı yoktur.

Üstüne görmenin dezavantajı ise, anne adayının hamile olduğunu fark edememesi sonucunda gebelik için tehlikeli durumlar yaratan davranışlarda bulunmasıdır. Hamileliğin farkında olmayan ve bu nedenle günlük yaşam tarzına devam ederken; radyasyona maruz kalma, ilaç kullanımı ve alışkanlıklar süreci etkilemektedir. Bir diğer dezavantajı ise, istenmeyen gebeliklerin daha geç anlaşılmasına ve müdahale edilememesine neden olmasıdır. Sonuç olarak hamile kalma olasılığınız varsa, bu dönemlerde yaşadığınız her türlü kanama durumunda doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Doktorunuz kanamanın meydana getirdiği durumları inceleyerek, hem gebelik hem de bir hastalığın ürünü olup olmadığını tespit edecektir. Eğer üstüne görme durumunuz varsa, gebeliğe devam etme isteğiniz doğrultusunda gebelik süreci takibine başlanacaktır.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False