GeriHamilelikte Sağlık Hamilelik sonrası depresyon
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelik sonrası depresyon

Hamilelik sonrası depresyon

Hamilelik sonrası depresyon hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bu süreçte annelere destek olunması gerektiğini söylüyor.

Hamilelik sonrası depresyon bir diğer adı ile “Postpartum depresyon”, doğumdan sonra birçok annenin başına gelebilen ve gerçekten zor olan bir psikolojik savaştır. Annelerin doğum sonrası depresyondan korktukları doğrudur. Genellikle depresyon herhangi bir hastalığa eş olarak seyretmez. Yani her kadında olabilecek bir şeydir. Postpartum depresyona girilmemesi için en çok yeni doğum yapmış bir kadına verilen destek ve hissettirilen güven önemlidir. Güven ve destek eksikliğinde yeni doğum yapmış bir kadının depresyona girmesi çok olası ve muhtemel bir durumdur. 

ANİ PSİKOLOJİK DEĞİŞİMLER

Hamilelik sonrası depresyon

Postpartum depresyon yani hamilelik sonrası depresyonun asıl sebebi ise hormon düzeylerinde olan ani değişiklikler ve psikolojik değişikliklerdir. Bu problem, birçok yeni doğum yapmış olan kadının yaşadığı problemdir. Bu depresyon bir danışmanlık veya doktor istemince bir medikal tedavi ile son bulabilir. Bu depresyonun asıl başrolü hormonlardır. Gebelik döneminde çok çok fazla olan hormonlar doğumdan sonra hemen eski haline dönerler. Bu ani iniş çıkışlar kadını olumsuz yönde etkiler ve depresyona girebilir. Bir annenin doğum sonrası depresyona girmesi için birçok sebep vardır. Doğumda çektiği acı, bebek sahibi olmaya ve bunun verdiği sorumluluğa hazır olmama hissi, yakınlarından ve eşinden beklediği ve istediği ilgiyi görememesi, aldığı kilolar ve bozulmuş beden algısı gibi pek çok neden, yeni doğum yapmış bir annenin depresyona girmesine fazlasıyla yol açabilir.

DEĞERLİ OLDUĞUNU HİSSETTİRİN 

Bir annenin depresyonda olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Anne depresyonda ise bebeğiyle az ilgilenir, kendisini değersiz hisseder, çok sinirli ve streslidir, hayatından oldukça şikâyetçi olur ve en önemlisi de kendisine veya bebeğine zarar verebilir. Bu belirtilerin gözlemlendiği durumlarda annenin hemen bir doktora veya danışmana başvurması gerekir. Yeni anne olmuş kadınlara özellikle bu dönemde çok özen ve sevgi göstererek onlara değerli olduğunu hissettirin. Bu davranışınız annenin içinde bulunduğu durumdan kurtulma hızını artırır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında zamana bırakmak yanlış bir harekettir ve hemen bir yoluna bakılmalı ve hastanın tedavisi gerçekleştirilmelidir. Unutmayın ki annenin depresyon düzeyi arttıkça çok daha zararlı olacaktır. Bunun için bu gibi durumlarda acil olarak önlem alınmalıdır. Doktorunuz gerekirse medikal; yani ilaç tedavisine başlayabilir. Gerek duymaz ise sadece psikolojik danışman ile bu depresyondan kurtulmaya çalışacaktır. Eğer hasta tedaviyi veya danışmanlığı kabul etmiyorsa ikna yolları aranmalıdır.

HAMİLELİKTE İLK AY

False