Ümmügülsüm Soytürk
Ümmügülsüm Soytürk
Ümmügülsüm SoytürkYazarın Tüm Yazıları

Hamilelik sırasında cinsel ilişki nasıl olmalıdır?

Hamilelik sırasında cinsel ilişki, gebeliğin tamamında serbesttir. Bazı kişiler ilişki yaşarsa bebeğe zarar gelir düşüncesi ile cinsel ilişkiden kaçınır. Cinsel ilişkiden sonra kramp gibi geçici kasılmalar olabilir ve bunun yaşanması normaldir. Bu krampın geçmesi için bir süre dinlenmek yeterlidir.

Haberin Devamı

HAMİLELİKTE CİNSEL İLİŞKİYE YASAK KONULAN BİR ZAMAN VAR MIDIR?

Hamilelikte cinsel ilişki serbest olsa da bazı özel durumlarda cinsel ilişkiye girilmemelidir. Bu özel durumlara örnek olarak; kanama, düşük tehlikesi, erken membran rüptürü veya erken doğum tehlikesi söylenebilir. Cinsel ilişki yasağı, tehlikeli durum ortadan kalkınca ortadan kalkar ve ilişki serbest olur. Özellikle vajinismus tedavisi olmuş bir çift, gebe kaldığında ilişki denemelerine ara verirse tekrar vajinismus şikâyeti ile doktora doğum sonrası gitmek zorunda kalabilir. Gebe hastalar, düşük tehlikesi veya kanama gibi sıkıntının arkasından doktora cinsel birleşmeyi sormakta çekinebilir. Bu nedenle doktor bu konuda hassas davranıp çifti bilgilendirmelidir.

HAMİLELİKTE CİNSEL İLİŞKİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Çeşitli araştırmalar ışığında cinselliğin, anne adayı ve bebeğe faydaları olduğu görülmüştür. Cinsel ilişkide bilindiği gibi mutluluk hormonu dediğimiz oksitosin ve endorfin hormonu salgılanıyor. Gebelikte artan östrojen ve progesteron hormonunun yaptığı değişime bağlı haz alma hissi daha fazla olur. Sık cinsel ilişki ve orgazm vajinal kanlanmayı ve bu bölgedeki kasları uyardığı için anne adayının vajen duvarını destekler ve normal doğum sürecini kolay geçirmesini sağlar. Salgılanan mutluluk hormonları anne adayımızın daha derin ve güzel bir uyku uymasını sağlar. Bunların dışında cinsel ilişki hamile için güzel, keyifli bir egzersiz olmuş olur.

HAMİLELİKTE CİNSEL İLİŞKİ HANGİ POZİSYONLARDA OLMALIDIR?

Hamilelikle tüm vücutta ve genital bölgede değişimler olur. Hormon değişimleri genital bölgenin kanlanmasını artırır. Rahim ağzında yumuşama, vajinal akıntıda artış, renk değişiklikleri görülür. Vücuttaki değişim ilerleyen aylarda artan kilo ve karında büyümeyle ortaya çıkar. İlk aylarda cinsel ilişki pozisyonunda bir değişikliğe gerek yoktur. Göbeğin büyümeye başladığı 4 ve 5. aylardan sonra kadının üstte olduğu pozisyon rahatlıkla tercih edilebilir. Bunun dışında; çiftin yan yana aynı yöne dönerek yattıkları pozisyonda veya makas pozisyonunda ileri gebelik haftalarına kadar cinsel birleşme sağlanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları