Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Hamilelik ruh sağlığını nasıl etkiler?

Hamilelik döneminde anne adaylarının birçok kez ruhsal bunalım içine düştüğünü söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, anne adaylarına ve yakınlarına tavsiyelerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Hamilelikte ruh sağlığı dikkat edilmesi ve önem verilmesi gereken bir konu olmasına rağmen çok ilgi görmeyen bir konudur. Anne adayları genelde sadece bedensel sağlık sorunlarıyla uğraşırken ruhsal sağlık problemleri geride kalır. Anne strese girdikçe ruhsal sağlık problemleri de yavaş yavaş boy gösterir.

Anne adayları birçok kez ruhsal bunalım içine düşerler. Birçok sıkıntının ve stresin onları bekleyeceğini düşünürler ve istemsiz bir şekilde ruh sağlığı da bundan etkilenir. Anne adayları anne olmaya uyum sağlamaya çalışırlar. Anne olabilme sevinci ve sorumluluğu da anxiyeteye neden olur. Memelerde büyüme, kalçada büyüme ve bazen aşırı kilo alımı gibi tamamen değişen beden görünümü, annenin ruh sağlığını olumsuz yönde etkiler ve sinirli, huysuz, alıngan ve stresli olmasına neden olur.

Haberin Devamı

Hamilelik ruh sağlığını nasıl etkiler   

Anne adayları özellikle ilk 3 ayda ruhsal bozuklukları ve stresi en maksimumda yaşarlar ki bu dönemde anne adaylarına bol bol destek olunmalıdır. İlk aylarda hormonların yoğun bir şekilde değişimi bu çalkantıyı başlatan en etkin faktördür.

Ruh sağlığı, gebelikten olumsuz etkilenebilirse de tabi ki bu sıkıntılar ilerleyen dönemlerde annenin gebeliği, bedensel olarak değiştiğini kabul etmesi ve artık anne olmaya hazır hissetmesi ile zamanla pozitif yönde etkilenecektir.

Beden sağlığına dikkat edilmesi de ruhsal yapıyı korumada gereklidir. Beklentilerin ve olabileceklerin ona yakın deneyimli biri tarafından açıklanması ruh sağlığına da önemli ölçüde katkı sağlar. Anne adayları bazen ona ağır gelen bu zor günleri tek başına ve yalnız atlatmamalıdır. Eşlerinin onlara destek çıkması, hala çok güzel ve önemli olduğunu hissettirmesi onlara iyi gelecektir.

Eğer ruh sağlığınızın çok iyi olmadığını ve çok zarar gördüğünü düşünüyor iseniz bir psikologdan yardım alabilir ve kendinizi daha profesyonel bir bakış sağlayarak daha iyi hissedebilirsiniz.

Haberin Devamı

 Hamilelik ruh sağlığını nasıl etkiler 

Belki de gebelikten daha sıkıntılı bir dönem olan lohusalık süresinde ise ruh sağlığı en hassas dönemindedir. Lohusalıkta hormonların tekrar dibe vurması ile daha şiddetli bir depresyon süreci başlayabilir. Gerçekten eve gelen minik can ve onun sorumlulukları, uykusuzluk, babadan beklentiler, ebeveynlerin yaklaşımı bu süreci başlatabilir. Eğer ruhi dalgalanma çok derinse mutlaka profesyonel yardımdan kaçınılmamalıdır.

Hamilelik döneminde annenin psikolojisi her aşamada çok değişmektedir. Bu değişiklikler gebeliğin dönemine göre değişmektedir. Anne adayı gebe kalmaya hazırlıksız yakalandıysa ve istenmeyen bir gebelik söz konusu ise bu çok ama çok daha fazla etkilenebileceği anlamına gelebilir. Anne adayları eğer bebeği çok istiyorsa bu gebeliği psikolojik olarak dalgalanmalardan daha az etkileneceği olarak düşünülebilir. Sıklıkla gebeliğin ilk 3 ayında daha çok problemi bir arada yaşarlar. Çünkü bulantı, kusma, uyku hali, anneliğe hazır olamama veya çok isteme gibi gebeliğe uyum aşamasına henüz geçilmiştir. Aşırı bulantı, kusma, halsizlik ve hayatlarına gelen çeşitli kısıtlamalardan dolayı ağlama, öfke, içe kapanma gibi şikâyetleri yoğun hissedebilirler. Anne adayları bu dönemde psikolojik yardım alabilirler. Bu dönemde anne adaylarına bol bol destek olunmalıdır. Anne adayları bu dönemde yalnız kaldıklarını hissetmemelilerdir.  

[fotogaleri=2436,2083,1107]

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA HAMİLELİK