Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Hamilelik maskesi nedir?

Gebelik sürecinde oluşan hormonal değişiklikler annenin cilt yapısını değiştirebilir.

Haberin Devamı

Hamilelikle beraber anne adaylarının yüzlerinde açık ya da koyu renkli lekeler oluştuğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, hamilelik maskesini anlattı…

Gebelik süresince oluşan hormonal etkiler ve bebeğin getirmiş olduğu mekanik baskı nedeniyle annenin damarsal, metabolik ve cilt yapısında değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Gebelikte tam bu nedenlere bağlı olarak bir çok gebede yaşanan fizyolojik değişikliklerin yanısıra bazen de kişiye özel dermatozlar ile kaşıntı, döküntü, kızarıklıklar ortaya çıkmaktadır.

Hamilelik maskesi nedir

HAMİLELİK MASKESİ NEDİR?

Hamilelikle beraber anne adaylarının yüzlerinin bazı bölümlerinde açık ya da koyu renkli lekeler oluşur. Sıkça sorulan sorulardan biri ise neden olduğu ve bebek için zararlı olup olmadığıdır.

Gebelik dokuz aylık bir süreçtir ve vücuttaki hormonal değişiklikler sebebiyle gözle görülür değişiklikler meydana gelir. Bu renk değişimleri sadece gebelerde değil doğum kontrol hapı, adet düzenleyici ilaç kullanımı, düşük gibi sebeplerden dolayı da ortaya çıkabilir. Nedeni tam bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık ya da hormonal değişiklik tabanında güneş ışığının da etkisiyle ciltte ortaya çıkan bir tablo olarakta kabul edilmektedir.

DOĞUMDAN SONRA KENDİLİĞİNDEN KAYBOLABİLİR

Koyu tenli anne adaylarında bu lekelenmeler daha belirgin ve kalıcı olmasına rağmen açık tenli anne adaylarında doğumdan aylar ya da yıllar sonra bu lekelenmeler kendiliğinden kaybolabilir.

Gebelik döneminde kimyasal koruyucular yerine fiziksel güneş koruyucuların kullanımı daha uygundur. Önemli olan yavaş güvenli ve uzun süreli tedavi ve güneş gibi zararlı ışık kaynaklarına direkt maruz kalmamaktır.

DERİDE KOYULAŞMA

Genel olarak özellikle yüz olmakla beraber ciltte çeşitli yerlerde koyulaşma yani pigment artışı olabilir. Pigmentasyon sıklıkla hormonal olarak etkilenen organlarda rastlanır. Bu organlar sex hormonlarından en sık etkilenen alanlar meme başı, genital bölge, karın ve koltuk altı olarak sıralanabilir.

 Hamilelik maskesi nedir 

Maalesef gebelikte sık rastlanan ancak anne adayını en çok kez üzen sorun gebelik maskesi yada melasma adını verdiğimiz renklenmedir. Sıklıkla yüz dudakların üzerinde, alın ve yanakların kenarlarında oluşur. Hormonlar kolaylaştırıcıdır tam olarak engellemek hemen hemen bazen olanaksız olmasına ragmen güneş koruyular etkin destek sağlayacaktır. Güneş koruyucunun yüksek faktörlü olması önerilir.

GEBELİK ÇATLAKLARI

Gebelikte kilo alımının getirdiği deride oluşan gerginlikler çeşitli yerlerde özellikle kilo alımı ve gerilmeye bağlı olarak gögüs, kalça, meme, karın, bacakların üst kısımları gibi alanlarda sık rastlanmaktadır. Oluşmadan önce hafifi kaşıntılar meydana gelır. İlk oluştuğunda pembe mor daha sonra beyaz fildişi renk alacaktır.

Çatlak oluşumunu engellemek amacıyla mutlaka kilo alım hızını kontrol etmek ve çeşitli kozmetik ve bitkisel kremlerden faydalanmak gerekebilir. Kozmetik ürünler hep kollojeni kuvvetlendirici seçenekler olamalılar bitkisel destek ise kakoo yağı, sıvı vazelin sayılabilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç

HAFTA HAFTA GEBELİK BELİRTİLERİ