Hamilelik döneminde eşin tutumu nasıl olmalı?

Anne adayı bu dönemde kendini daha sıkıntılı hissedebiliyor.

Haberin Devamı

Anne adayı bu dönemde desteğe ihtiyaç duyar.

Hamile kadına karşı eşi sakin ve anlayışlı olmalıdır. Onun hassas, alıngan ve ilgiye ihtiyacı olduğu bir dönemde olduğunu göz önünde bulundurmalı, ilgi istediği zaman görmezlikten gelmemeli ya da “zaten ilgileniyorum daha fazla nasıl ilgi göstereyim?” diye düşünmemelidir. Bu dönemde anne adaylarının geçirdiği gerek hormonal gerekse psikolojik değişiklikler sonucu uyku azalıyor. Kendini daha sıkıntılı hissediyor, hamilelik dönemi ile ilgili korkular yaşayabiliyor. Kimi anne adayı bu dönemi daha rahat geçirirken kimisi yoğun desteğe ihtiyaç duyabiliyor.

Birlikte zaman geçirmek önemli

Bu dönemde eşlerin yapması gereken; eskisine göre daha sık arayıp sormak, gün içinde yapabiliyorsa yanına gelmek, yapamıyorsa da telefon ederek onunla daha çok zaman geçirmek, evde yalnız bırakmamak, akşamları iş çıkışı birlikte dışarı çıkıp zaman geçirmek. “Yorgunum bir şey yapmayalım” demeden, gün içinde sıkılan eşiyle nitelikli zaman geçirmeye gayret etmek çok önemli. Onun korku ve endişelerini hafife almadan üzerinde konuşmalı, yapabildiği kadar onu sakinleştirmeye çalışmalıdır. Ev işlerine yardım ederek yükünü azaltmalı, mümkün oldukça ona ekstra ev işi çıkarmamalıdır. Çok konuşkan bir insan değilse bile eşiyle sohbet etmeye çalışmalı, onun yalnızlığını gidermelidir. Eşinin daha çok arkadaşa ihtiyacı olduğu bu dönemde yanında olması yapması gereken en önemli iştir. Dış yaşam ile ilgili, işle ilgili sıkıntıları varsa bunu eşine yansıtmamalıdır.

Erkeğin annesinin hamilelik döneminde evin içine karışması da genç anne adayını huzursuz edebileceğinden erkeğin dengeleyici olması, annesini eve çok karıştırtmaması, kendi olmadığı zamanlar annesinin eşinin yanında çok zaman geçirmesine engel olması gerekmektedir. Eğer gelin-kaynana problemi yaşanıyorsa çok daha büyük oranda filtre görevi görerek eşini annesi ile baş başa bırakmamalıdır. Evde başka çocukları varsa onunla zaman geçirerek annenin yükünü azaltmak, dinlenebileceği zamanlar yaratmak da anlayışlı bir eşin yapması gerekenlerdir. Bunları yapmazsa ne olur? Eşinin mutsuz ve sıkıntılı olur ki bunu da birlikte yaşarlar. Eşlerden biri mutsuz iken diğerinin mutlu olması mümkün değildir.

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul

HAMİLELİKTE İLK AY

Yazarın Tüm Yazıları