Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Hamileliğin ilk 3 ayında vücutta neler meydana gelir?

Gebeliğin anne adayında yaptığı değişiklikler ay ay ve dönem dönem farklılıklar gösterir. Anne adaylarının sistemleri, dış görünüşleri, psikolojik durumlarına kadar birçok değişiklik olur.

Haberin Devamı

 Anne adayları ilk 3 ayda görülen bu belirtiler ve değişiklikler yoluyla gebeliğe adım atıldığını anlarlar. Anne adayları bu değişiklikler ile anne olmaya adım adım hazırlandığını hisseder. Gebeliğin ilk 3 ayında az kilo alımı nedeniyle dış görünümde çok değişiklik olmaz. Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde ortalama 1-3 kilo arasında olması önerilir.

BULANTI, KUSMA, BAŞ AĞRISI, YORGUNLUK OLABİLİR

Hamileliğin ilk 3 ayında vücutta neler meydana gelir

Gebelik süresi üçer aylık üç dönemden oluşur. Her dönem trimester olarak adlandırılır. Gebeliğin ilk 3 ayı 1.trimester dönemidir. Annede 1.trimester içerisinde estrogen HCG, progesteron, prolaktin gibi hormonlarda oluşan ani artış söz konusu olmaktadır. Bu hormonal artış ve değişimler annede bulantı, kusma, baş ağrısı, yorgunluk, çarpıntı, uykusuzluk gibi sorunlara yol açmaktadır. Zaten bu belirtilerin çoğu, başta bulantı-kusma olmak üzere ilk 3 ayın sonunda bitecektir ve anne biraz daha rahatlayacaktır. Ancak bazen bu problemler çok şiddetli olabilir ve anne bu nedenle serum ya da ilaç gibi destekler alabilir.

Haberin Devamı

KANAMALARI ÖNEMSEYİN

Hamileliğin ilk 3 ayında vücutta neler meydana gelir

Anne adayında bazen gebeliğin ilk 3 ayında lekelenme şeklinde kanamalar meydana gelebilmektedir. Sıklıkla kanamalar düşüğe neden olmazlar yani bu korkulması gereken bir durum değildir.

Bu kanamaların ardından kramplar gelirse ve kanamalar çok çok olursa doktorunuza haber vermeniz ve muayene olmanız gerekmektedir. Anne adayında ilk 3 ayda meme ve süt bezleri oldukça gelişir ve memede hassasiyet ve dolgunluk dönemi başlar. Meme ve ucu yani artışa kısmı oldukça koyulaşır. Anne adayında hafif kramplar ve ani hareketlerde keskin ağrılar olur. Anne adayının fiziksel değişiminin yanı sıra psikolojik değişikliklerde olur. Anne adayları bu dönemde oldukça hassastırlar, anne olmaya hazırlanırlar ve bulantı-kusma anları çok rahatsız eder. Anne adaylarına bu dönemde daha hassas ve dikkatli davranmalıdır.

EN ÇOK SIKINTI BU DÖNEMDE YAŞANIR

 Hamileliğin ilk 3 ayında vücutta neler meydana gelir 

Haberin Devamı

Gebeliğin 3.ayında prenatal takipler alınır, pelvik muayenesi yapılır, kan değerlerine ve idrar tetkiklerine bakılır. Bu dönemde çok aşırı olan bulantı-kusma, ağır kanama, parça düşürme, çok şiddetli kramp, ağrı kesicilerle geçmeyen baş ağrısı, idrar yapamama, ağır kabızlık gibi sorunlarda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

İlk 3 ay hamilelikte annenin en çok sıkıntı yaşadığı dönemdir. Anne adayları bu dönemde daha sinirli ve stresli olurlar. Bulantı ve kusmanın, baş dönmelerinin, halsizliklerin, en çok olduğu ve anne adaylarını en mutsuz ettikleri dönemdir. Bu dönemde anne adayları doktorları sık sık ziyaret ederler. Bu belirtiler çok sık görüldüğü durumlarda mutlaka doktorunuza başvurun.

[fotogaleri=2594,2162,2294]

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA HAMİLELİK