Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı AğırYazarın Tüm Yazıları

Hamileliği kış aylarına denk gelenlere öneriler

Anne adayları için gebelik süreci her anına dikkat edilmesi gereken özel bir dönemdir. Anne adayları, bu süreci daha rahat atlatabilmek için çoğu zaman doktorlarından ve bu konuda uzman olan kişilerden destek alır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, kış mevsiminde gebelik düşünen ya da kış aylarında hamile olan anne adayları için önemli tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

Anne adayları için beslenmenin çok önemli olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek... Bu süreçte, mevsim meyve ve sebzeleriyle bir beslenme düzeni oluşturmak oldukça önemlidir.

KIŞ DÖNEMİNDE GEBELER NASIL BESLENMELİ?

Mevsiminde tüketilen besinler, doğal ve sağlıklı olduğu için gebelere fayda sağlayacaktır. Ek olarak, gebeler günlük almaları gereken protein, demir ve kalsiyum oranlarını yedikleri besinlerle karşılamaya özen göstermelidir.

Omega 3 deposu olan balık, kalp sağlığını ve bağışıklık sistemini korur, hücreleri yeniler. Bu nedenle de kış mevsiminin vazgeçilmez besinlerinin başında gelir. Dolayısıyla balık, anne adaylarının beslenme düzenine mutlaka eklenmelidir. Bunun yanı sıra; et, yumurta, süt gibi besin değeri yüksek yiyecekler de beslenme programına dahil edilmelidir.

Haberin Devamı

Ayrıca gebelerde artan metabolizma nedeniyle vücut sıvıya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyar. Hamileler susuzluk ihtiyacı hissetmeseler bile en sağlıklı sıvı olan suyu bol miktarda tüketmelidir.

Hamileliği kış aylarına denk gelenlere öneriler

HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Kışın sık rastlanan soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için anne adaylarının alabileceği bazı önlemler vardır.

Hamileler kesinlikle hastalık taşıyan kişilerden uzak durmalı ve kalabalık ortamlarda çok uzun vakitler geçirmemelidir. Bulunulan ortamlar, düzenli olarak havalandırılmalıdır. Eller sık sık yıkanmalı ve gerekli hijyen her zaman sağlanmalıdır. Herhangi bir hastalığın ilk belirtileri hissedilmeye başlandığı an doktora gidilerek erken müdahale sağlanmalıdır.

Kış döneminde gebelikle alakalı verilebilecek en önemli tavsiye ise anne adaylarının doktor kontrollerini asla aksatmaması gerektiğidir. Anne adayları düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeli ve gebeliğin seyri hakkında detaylı bilgi almalıdır. Bunun yanı sıra kulaktan dolma bilgiler yerine alanında uzman doktorlara soru sorularak merak edilenler cevaplandırılmalıdır.

KIYAFET TERCİHLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Soğuk havalarda giyilecek kıyafetler seçilirken naylon ve sentetik kumaşlı elbiseler tercih edilmemelidir. Çünkü havayı geçirmeyen ve terleten kumaşlar enfeksiyonlara neden olabilir. Bunlar yerine yünlü, pamuklu yani hava alan kıyafetler giyilmelidir. İç giyim de oldukça önemlidir. Bel bölgesini sıcak tutmak gerekir. Kalın tek giysiler yerine birkaç kat ince kıyafetler giymek daha uygun olacaktır.

Haberin Devamı

EGZERSİZLER İHMAL EDİLMEMELİ

Gebelik döneminde ağırlaşan vücudun tembelleşmemesi için küçük egzersizler ve hafif pilates yaparak harekete geçilebilir. Böylece hem zihinsel hem de bedensel rahatlık elde edilebilir.

Yazarın Tüm Yazıları