GeriHamilelikte Sağlık Hamileler sıvı kaybına karşı nelere dikkat etmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamileler sıvı kaybına karşı nelere dikkat etmeli?

Hamileler sıvı kaybına karşı nelere dikkat etmeli?

Sıvı kaybı bebeğinizi kaybetmenize sebep olmasın!

Hamilelik dönemi uzun ve uğraşlar gerektiren bir dönemdir. Beslenmeden kıyafete birçok konuda seçimlerini değiştirmek zorunda kalan ve alışkanlıklarını değiştiren hamilelerin sıvı kaybını önlemek için sıvı tüketimini de bebeğinin sağlığını düşünerek arttırması gerekiyor.

Hamileler sıcakların artmasıyla normalden daha fazla sıvı kaybı yaşıyorlar. Hamilelerde sıvı kaybı aşırı terleme, sık idrara çıkma gibi hamilelikte yaşanan sorunlar sonucu kaybedilen sıvının yerine konulmaması sonucu ortaya çıkıyor ve anne ile birlikte bebeğin de hayatını tehlike altına sokuyor.

Hamileler sıvı kaybına karşı nelere dikkat etmeli

SIVI KAYBI ERKEN DOĞUMA NEDEN OLUYOR!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Uygur yeterli sıvı alınmaması durumunda dehidratasyon denilen, susuz kalma durumunun ortaya çıkacağına dikkat çekerek “Dehidratasyon hamilelikte anne ve bebek açısından ciddi sorunlar yaratır. Bu durumda bazı hormonlar rahimde kasılmalar yaparak erken doğuma yol açabilir. Mayıs- Ağustos ayları arasında erken doğum oranının arttığı bilinmektedir. Erken doğum tehdidi oluştuğunda anneye damardan sıvı verilerek erken doğum durdurulmaya çalışılır” dedi.

Hamilelerin sıvı kaybı yaşaması bebeğin anne karnında amnion adı verilen kese içinde yüzebileceği sıvı miktarını azaltır ve bebeğin kesede yüzmesini engelleyerek rahime sıkışmasına sebep olur. Bebeği enfeksiyonlardan koruyan ve gelişimini sağlayan amnion kesesi içinde bulunan amniotik sıvı üç saatte bir yenilenir. Bu yenilenme annenin sıvı tüketimiyle doğru orantılıdır. Hamilelerin sıcak havalarda sıvı kaybına engel olmaması veya önemsememesi amniotik sıvının azalmasına sebep olarak bebeğinin fiziksel gelişimini engeller ve bebeğin el, kol ve bacaklarında şekil bozukluğuna sebep olur.

[video=hurriyetaile_video/55000000000030345.flv]

Hamilelerde sıvı kaybı önlenmesi kolay olan fakat önlenmediği takdirde ciddi sorunlar açan bir sorundur. Hamileler sıcak havalarda kendi sağlığını ve bebeğinin sağlığını düşünerek sıvı kaybına dikkat etmelidir. 

SIVI KAYBINA KARŞI NE YAPMALI?

  • Terletmeyen pamuklu kıyafetler tercih edin.
  • Günde en az 10 bardak su tüketin. Suyun tatsızlığını sevmiyorsanız ve içemiyorsanız iki damla limonla tatlandırın.
  • Su içmek için susama hissini beklemeyin.
  • Yatılan oda sıcaksa klima yerine daha doğal bir serinletici görevini gören vantilatör kullanın.
  • Terlemeyle birlikte sadece su kaybedilmez tuz da kaybedilir. Kaybedilen tuzu ayran tüketerek dengeleyin.
  • Çay ve kahve idrar miktarını arttırarak vücuttan sıvı kaybına neden olduğu için meyve suyu, soda gibi içecekler tercih edin. 

[fotogaleri=838]

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

False