GeriHamilelikte Sağlık Hamileler sentetik iç çamaşırları giymemeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamileler sentetik iç çamaşırları giymemeli

Hamileler sentetik iç çamaşırları giymemeli

Gebelik döneminde seçilen kıyafetler bol ve pamuklu olmalı.

Gebeliğin ilk gününden itibaren vücudunuzda hormonal değişiklikler kendini ödem, şişkinlik kilo alma şeklinde belli edeceği gibi ilk aylarda bulantı ve kusma gibi kilo kaybı, zayıflama gibi de gösterebilir. Özellikle 3. aydan sonra hamilelik döneminde alınan kilolar ve vücutta meydana gelen değişiklikler anne adayının kıyafetlerinin tamamen değişmesine neden olur. Hamileliğin ilk 3 ayında anne adayı genellikle gebe kalmadan önceki kıyafetlerini giyebilir çünkü ilk 3 ayda kilo alımı çok az olur hatta hiç kilo alımı olmayabilir. İlk 3 aydan sonra ise yavaş yavaş kilo artar, ayda ortalama 1 veya 1.5 kilogram alınır, karın büyür, ayaklarda, bacaklarda ve kollarda şişme olur. Bunlardan dolayı artık eski kıyafetlerden vazgeçip hamileliğe uygun yeni giysiler ve ayakkabılar seçmek gerekir.

HAMİLELİKTE NE TÜR GİYSİLERDEN KAÇINMAK GEREKİR?

  • Beli sıkan sıkı giyecekler ve kemerler
  • Naylon ve sentetik iç çamaşırları
  • Sıkı ve sert sutyenler
  • Yüksek topuklu ve ayağa tam oturan ayakkabılar
  • Karın ve göbek kısmını sıkan kıyafetler
  • Dar pantolonlar, bacağı sıkan çoraplar

HAMİLELİKTE NE TÜR KIYAFETLER TERCİH EDİLMELİ?

  • Dar olmayan eşofmanlar
  • Rahat ve geniş şortlar
  • Bol t-shirtler
  • Rahat elbise ve etekler
  • Pamuklu iç çamaşırları, rahat ve yumuşak sutyenler, salaş kıyafetler

HAMİLE GİYİMİNDE İÇ ÇAMAŞIRI SEÇİMİ

Gebeliğin ilk üç ayından sonra göğüsler ileri derecede büyür. Bu dönemde meme dokusuna tam destek sağlayacak şekilde ne büyük ne de küçük, tam ölçüsünde geniş balenli ve geniş askılı sutyenler tercih edilmelidir. Aşırı ve ileri derecede büyümüş göğüsler için gebelere gece yatarken de destek sağlama amaçlı sutyen kullanmaları önerilir. 

İç çamaşırı seçiminde gebeler, sentetik olmayan özellikle pamuklu ürünleri tercih etmelidir. İç çamaşırları genellikle bol seçilmeli ve kan dolaşımı üzerine muhtemel olumsuz etkilerini engellemek için iç çamaşırı lastiklerinin çok sıkmaması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır. Gebelik boyunca idrar yolları enfeksiyonu ve benzeri enfeksiyonları yaşama olasılığınız yüksektir. Bu nedenle hava alan bir alt iç çamaşırı giymeniz sağlığınız için gereklidir.

Gebe elbisesi ve aksesuarları satan mağazalarda, hamileler için özel üretilmiş iç çamaşırı ve sutyenler bulmak mümkündür. Mümkünse bu tarz ürünlerin alınıp kullanılması tavsiye edilir.

GEBELİKTE AYAKKABI SEÇİMİ NASIL OLMALIDIR?

Ayakkabı topuğunun 2-3 cm olması gebelikte en ideal olanıdır. Çok yüksek topuklu ya da ölçekli ayakkabılar giyilmemelidir. Tamamen düz ve çok ince tabanlı ayakkabı yerine 2-3 cm kısa topuklu bir ayakkabı vücut dengesi açısından daha ideal olacaktır. Çünkü gebelikte bel çukurluğu artar ve anne karnındaki ağırlığı dengelemek için geriye eğilerek yürür, bunu dengelemek için ayakkabıda ufak bir topuk olması faydalı olur. Ayrıca gebelikte ayaklarda ödem sık olduğu için ayakkabıların biraz geniş ve rahat olması gerekir.

Tabanının iki katı yüksekliğinde topuğu olan ayakkabılar, sırtınız için tehlikeli olabilecek düz veya yüksek topuklu ayakkabılardan daha uygundur. Deri gibi doğal malzemeden yapılmış ayakkabılar, ayaklarınızın havasız kalmasını önler. Hamileler, düz ya da küçük topuklu, ayaklarına uygun, hafif bol olanları tercih etmelidir. İleri gebelik haftalarında eğilip giyme zorluğu olacağından bağsız ayakkabılar tercih edilmelidir. Kış ayları için cırt cırtlı ya da fermuarlı olan botlar satın alınmalıdır.

GEBELİKTE KORSE KULLANIMI SAKINCALI MI?

Karnı çok büyük gebelerde, çoğul gebeliklerde ve birden fazla doğurmuş gebelerde destek amaçlı gebelik korsesi önerilir. Bu korseler basınç hissini ve karın sarkmasını engellediği gibi bele binen yükü de azaltır. Bu da bel ve kasık ağrılarını azaltır. Gebeler için özel satılan korseler tercih edilmelidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Mustafa Alihanoğlu

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False