Cem Fıçıcıoğlu
Cem Fıçıcıoğlu
Cem Fıçıcıoğlu

Hamileler hangi sıklıkla ultrasona girmeli?

İlk ultrason hamileliğin tespiti için yapılır ve…

Haberin Devamı

Ultrason, gebe muayenelerinin en önemli noktalarından biridir. Hamilelik sürecince herhangi bir sorun gerçekleşmemiş olsa dahi belirli aralıklarda ultrasona girmek gerekebilir. Peki, bu süreçte ilk ultrasona ne zaman gidilmelidir? Bu sorunun cevabını Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu’ndan aldık.

Adetleri geciken ve hamilelik testi pozitif çıkan anne adayları bir doktora başvurmalıdır. Bir kadın, şayet hamile kaldığından kuşkulanıyorsa ilk muayene doktor tarafından gerçekleştirilmelidir.

Hamileliğin geçekleştiğinden emin olmak için, anne adayı ultrasona sokulur. Yapılan ultrason ve tahliller ardından hamileliğin gerçekleştiği kesinleşirse daha sonraki adımlara geçilir. Bebeğin kalp atışları ve canlılığı gibi hususlar kontrol edilir. Gebeliğin ilk haftalarında bebeğin kalp atışlarının olmaması mümkündür. Bunun için birkaç gün beklemek gerekmektedir. Bunun sebebi ise kalp atışları çoğunlukla gebeliğin 5. ya da 6. haftalarında meydana gelir. Vajinal ultrason ile bebeğin canlılığının kesinleşmesinin ardından hamilelik ile ilgili tahliller de değerlendirilerek, gebeliğin kontrolleri yapılmalıdır.

HAMİLELİĞİN İLK HAFTALARINDA KANAMA GÖRÜLÜRSE…

Şayet anne adayının geçmişinde bir düşük varsa ya da hamileliğin ilk haftalarında kanama gibi problemler yaşandıysa, doktor tarafından erken ultrason önerilebilir. Hamileliğinizin 6. ve 10. haftalar arasında bu gerçekleşir. Doktor, erken ultrasonu gerekli gördüyse hemen ultrason için başvurmak gerekir. Genellikle vajinal ultrasondan ziyade, göbek üzerinden gerçekleştirilen bir ultrasondur.

HAMİLELİK BOYUNCA NE SIKLIKLA ULTRASONA GİRİLMELİ?

Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri ışığından temel olarak yapılması gereken ultrason aşamaları sıralanmıştır;

  • Hamilelik gerçekleştiğinde hamileliğin ilk tespiti yapılır.
  • 11 -14. haftada NT taraması için gerçekleştirilen ultrason. Bu prosedür bir perinatolog tarafından gerçekleştirilmelidir.
  • 20-22. haftada ayrıntılı olarak yapılacak olan ultrason. Bu da, bir perinatolog tarafından gerçekleştirilmelidir.
  • 30-32. haftada bebekteki gelişimin değerlendirilmesi.
  • 36. haftada doğum öncesi genel değerlendirme amaçlı gerçekleştirilen ultrason. Bilimsel olarak kanıtlanmış araştırmalar ve incelemeler ışığında, ultrasonun yeterli olduğuna uzmanlar tarafından karar verilmiştir. Bunun yanında Türkiye şartlarında hamilelerin bebeği görme isteği ve anne adaylarında ortaya çıkabilecek muhtemel komplikasyonların ( şeker, tansiyon, idrar yolu enfeksiyonları gibi) tespit edilmesi sebebi ile bilimsel bir kalıntı bulunmamasına rağmen, 30. haftaya dek; 4 haftada bir, 30-36 hafta arası yapılır.
  • 2-4 haftada bir, 37. haftadan doğuma dek haftalık takipler kabul görmektedir. 

HAFTA HAFTA HAMİLELİK