Gebelikte yaşanan enfeksiyon düşüğe neden olur mu?

Gebelikte enfeksiyon yaşamak her hamile kadının korkulu rüyasıdır. Gebelik esnasında ortaya çıkan enfeksiyonlar hem annenin hem de bebeğin sağlığın açısından ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince anne adaylarının çok daha dikkatli olması gerekir. Hem düşüğe hem de doğum sonrası bebekte doğumsal anomalilere neden olan enfeksiyonlar erken teşhis edildiğinde rahatlıkla tedavi edilebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, gebelikte yaşanan enfeksiyon ve düşük riskini anlatıyor.

Haberin Devamı

GEBELİKTE ENFEKSİYON DÜŞÜĞE NEDEN OLUR MU?

Rahmin iç tabakasına yerleşen ve herhangi bir belirti göstermeden ilerleyen enfeksiyonlar da düşüğe ve doğum efektine sebep olabilir. Bu enfeksiyonlar ancak rahim ağzından alınan dokuların incelenmesi ile teşhis edilir.

KLAMİDYA ENFEKSİYONU

Klamidya adet dönemi dışında kanama, cinsel ilişki esnasında ağrı ve kanama, sarı renkli akıntı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Bu enfeksiyonun tedavisinde mutlaka partnerlerin birlikte tedavi edilmesi sağlanmalı. Kısırlığa ve düşüğe neden olan klamidya enfeksiyonu doğumsal anomalilerin de nedenidir.

Pastörizasyonu iyi yapılmamış süt ürünleri ve şarküteri ürünlerinden, iyi pişirilmemiş etlerden bulaşan listeria, sıtma olarak da bilinen malarya, toksoplazmozis gondi, uçuk virüsü olarak da bilinen herkes simpleks, kızamıkçık, sitomegalo virüsü, parvo virüsü, suçiçeği, bakteriyel vajinoz kısırlığa, düşüğe, ölü doğumlara ve doğumsal anomalilere neden olan enfeksiyonlar arasında yer alır.

Bu enfeksiyonlar için mutlaka detaylı inceleme yapılmalı ve geciktirmeden tedavi edilmeli.

ENFEKSİYON TANISI NASIL KONULUR?

Enfeksiyonlar hem düşüğe hem de kısırlığa neden olabileceği gibi bebeğe de zarar verebilir. Cinsel ilişki, kan yolu, olumsuz hijyen şartları gibi pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan enfeksiyonlar mikrobiyolojik inceleme ile teşhis edilebilir.

Kişide kısırlık varsa doktorun tüp bebek tedavisinden önce enfeksiyon ihtimalini elemesi gerekmektedir. Enfeksiyon tanısı mikrobiyolojik inceleme ya da serolojik testler ile yapılabilir.

Eğer enfeksiyon tanısı konulursa antibiyotik tedavisine başlanabilir. Gebelikte kullanılacak ilaçların dikkatli seçilmesi gerekmektedir. Yapılan araştırmalar bazı ilaçların bebeğe ve gelişimine olumsuz bir yansıması olmadığını ortaya koymuştur. Gebelikte enfeksiyon sorunu göz ardı edilmemeli ve mutlaka kontrol edilmeli. 

Yazarın Tüm Yazıları