Gebelikte şeker yükleme testi tehlikeli mi?

Geçen haftaki yazımızda sizlerle gebelik öncesi var olan şeker hastalığının gebelikteki etkileri hakkında bilgi paylaşımı yapmıştık. Bu hafta sizlere gebelikte şeker yükleme testleri ve gebelik şekerinin etkileri hakkında bilgi vereceğim.

Haberin Devamı

GEBELİK ŞEKERİ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet), gebeliğin ikinci yarısında yani gebeliğin 6. ayından sonra ortaya çıkan ve gebelikten sonra kaybolan bir durumdur. Gebelik şekeri, gebelikteki hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu noktada akla gelen soru, her gebede benzer hormonal değişikliklerin olmasına rağmen neden her gebede bu durumun görülmediğidir. Bu konu ile ilgili yapılan araştırmalar, gebelik şekeri olan hastaların insülin reseptörlerinin bozukluk olduğunu göstermiştir. Bu nedenle gebelikte şeker hastalığı çıkanlar hem sonraki gebeliklerde hem de ileriki yaşlarda şeker hastalığına daha fazla oranda yakalanmaktadır.

GEBELİK ŞEKERİ TANISI NASIL KONULUR?

Gebelik şekeri tanısı, gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında yapılan şeker yükleme testi ile konulmaktadır. İki tip şeker yükleme testi tüm dünyada kabul görmektedir. İlki; günün her hangi bir zamanında 50 gram glukoz içilmesini takiben 1 saat sonra kan şekeri ölçümü ile yapılır. Eğer değer 140mg/dl altında çıkarsa hastalık olmadığı kabul edilir. Kan şekeri değeri 140mg/dl üzerinde çıkarsa 100 gram şeker yükleme testi yapılarak tanı kesinleştirilmelidir. İkincisi ise; 75 gram şeker yükleme testidir. Bu test sabahleyin aç karnına yapılmalıdır. Tek basamaklı test olduğu için ikinci kez yükleme yapılmasına gerek kalmamaktadır.

Gebelikte şeker yükleme testi tehlikeli mi

ŞEKER YÜKLEME TESTİNİN BEBEĞE ZARARI VAR MIDIR?

Hayır. Şeker yükleme testlerinin anne veya bebeğe zarar verdiğine dair şimdiye kadar hiçbir durum görülmemiştir. Gebe tarafından içilen şekerin direkt bebeğin vücuduna geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. İçilen şeker gebenin barsaklarından emilerek vücuda dağılmaktadır. İçilen şeker aşırı miktarda olmayıp aslında 1 dilim pastada olan şeker miktarı ile hemen hemen aynıdır. Test esnasında içilen şekerin midede geçici osmotik imbalansa neden olmasından dolayı mide boşalmasında gecikme, bulantı ve kusma görülebilmektedir. Ancak bu etkiler test esnasında olup testten hemen sonra kaybolmaktadır. Şekerin içerisine bir miktar limon sıkılması bu etkilerin ortaya çıkmasını engellemektedir.

Gebelik şekeri varsa kan şekeri test esnasında yükselecektir. Böylece tanı konulup tedavi ile şeker hastalığı kontrol altına alınacaktır. Ancak bu testlerin yapılmaması durumunda şeker hastalığı tanısı konulamayacağı için gebelik süresi boyunca hem anne hem de bebek yüksek şekere maruz kalacaktır.

GEBELİK ŞEKERİ TANISI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Gebelik şekeri, tedavisi olan bir hastalıktır. Bundan dolayı gebelik şekeri tüm gebelerde araştırılmaktadır. Gerek diyet ve spor gerekse insülin tedavisi ile hastalık kontrol altına alınarak kan şekeri düzeyleri gebelik boyunca normal sınırlarda tutulabilir. Gebelik şekeri tedavisi ile gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), aşırı kilolu bebek (makrozomi), zor doğum, doğumda omuz takılması ve buna bağlı bebekte kol hasarı ve ölü doğum gibi riskler %50-60 oranında azalmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları