Gebelikte kasık ağrısı neden olur?

Gebelikte süresince karşılaşılan kasık ağrıları hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, önemli uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Gebelik döneminde karın ağrısı neden olur?

Gebelikte çeşitli nedenlerle zaman zaman karın ve kasık ağrısı hissedilebilir. Bu ağrıların birçoğu, gebelikte olabilecek önemsiz ve tedavi gerektirmeyen ağrılardır.

Gebeliğin ilk haftalarında kasık ve belinizde ağrı hissi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Rahim büyürken onu tutan bağlarda gerilir. Ağrının sebebi de bu gerilmedir. Rahatsızlık verici olsa da, endişelenmenize gerek yoktur.

Gebeliğinizin özellikle ilk aylarında kasık bölgesinde bıçak saplanır gibi keskin bir ağrı hissedilebilirsiniz. Hareket etmekle, aniden ayağa kalkmakla bu ağrı birden şiddetlenebilir. Bu ağrının sebebi rahmin büyümesine bağlı rahim etrafındaki bağların ve ligamentlerin gerilmesidir. Rahmin büyümesine bağlı gelişen ‘round ligament’ ağrısı genellikle sağ tarafta olmakla birlikte her iki tarafta da olabilir.

Gebelikte kasık ağrısı neden olur

Gebeliğin son aylarında ise ağrı hissetmenizin en sık nedeni, yalancı doğum ağrılarıdır. Bu ağrılar düzensiz aralıklarla gelen hafif şiddette olan, dinlenmekle geçen ağrılardır. Beraberinde kanama, lekelenme gibi bir durum olmaz. Eğer ağrılarınız sık ve şiddetli geliyorsa ve dinlenmekle geçmiyorsa, mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir, bu ağrılar erken doğum belirtisi olabilir. Gebelikte ağrıyla birlikte vajinal kanamanız varsa mutlaka doktorunuza başvurun.

Karın veya böğür ağrısına eşlik eden ateş, bulantı, kusma, idrar yaparken yanma veya idrarda kan gibi şikâyetler idrar yolları enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Bunun içinde idrar vererek enfeksiyon olup olmadığı araştırılmalıdır.

Hamilelik sırasında en çok şikâyet edilen bir diğer konu da bel ve sırt ağrısıdır. Bu bel ve sırt ağrısının en önemli nedeni bebeğin büyümesi ve ağırlığının artmasıdır. Diğer bir nedeni ise gebelik sırasında ‘relaksin’ dediğimiz, vücuttaki bağlarda gevşemeye neden olan hormonun artmasıdır. Bu gevşemenin amacı, bebeğin doğum kanalından rahat geçmesini sağlamaktır. Özetle gebelikte birçok nedenle kasık ağrısı olabilir, ağrı dinlenmekle geçmiyorsa, ağrıyla birlikte kanama gibi bir durum varsa mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL HABER

HAFTA HAFTA GEBELİK

Yazarın Tüm Yazıları