Gebelikte ishal sancısına ne iyi gelir?

Besin zehirlenmesine bağlı ishalin sıklıkla görüldüğüne dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, annelere önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

Gebelikte ishal nasıl tanımlanır?

Gebelikte ishal, günde üç veya daha fazla sayıda yumuşak, sulu dışkılama olarak tanımlanabilir. İshale sıklıkla karın ağrısı, mide bulantısı, kusma eşlik eder; bununla birlikte dışkıda koku, renk ve kıvam değişiklikleri görülebilir. Besin zehirlenmesi gebelikte görülen ishalin en sık nedenidir. Özellikle yaz aylarında besin zehirlenmesine bağlı ishalin sıklığının arttığını görüyoruz.

GEBELİKTE İSHAL BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

İshal durumunda annelerin en çok korktukları bu durumun bebeklerine zarar verip vermeyeceği sorusudur. Gebelikte görülen ishallerin çoğu basit, anne ve bebeğe zarar vermeyen, kendiliğinden düzelen ishallerdir. Ancak uzun süreli ishal durumunda annede ciddi sıvı kaybı oluşabilir, bu durum bebeğe zarar verebilir.

HAMİLELİKTE İSHAL NE ZAMAN SORUN OLUŞTURUR?

Annede yüksek ateş, şiddetli bulantı kusma ile beraber kanlı ishal varsa etken olarak kolera, dizanteri, botilismus, salmonella gibi enfeksiyonlar, barsak parazitleri veya listeriozise düşünülebilir. Listeriozise olarak bilinen Listeria monocytogenes enfeksiyonları pastörize olmamış süt ve süt ürünleri ile bulaşır. Bu enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen ishal durumunda anne karnındaki bebekte daha ciddi problemler görülebilir. Bu nedenle ishalle birlikte yüksek ateş, uzun süreli ya da kanlı ishal gibi bir durum varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

Gebelikte ishal sancısına ne iyi gelir

GEBELİKTE İSHAL NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Gebelik döneminde ishalin çoğunlukla kısa süre içinde kendiliğinden düzeldiğini görüyoruz. İshal durumunda hemen antibiyotik başlanılması doğru bir tedavi değildir. İshalin doğal şekilde tedavisi için mutlaka anne adayının beslenme programını gözden geçirmesini, pastörize olmayan süt ve süt ürünlerini, her türlü çiğ et, çiğ yumurta, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri ve sakatatları tüketmekten kaçınmalarını isteriz. Yine bu süreçte tüketilen meyve ve sebzelerin iyi temizlendiğinden emin olunması bizim için çok önemlidir.

KAYBEDİLEN SIVI YERİNE KONMALI

İshal durumunda annenin kaybettiği sıvı ve elektrolitlerin yerine konması, sindirim sistemini yormayacak gıdalar ile beslenmesi (haşlanmış patates, pirinç lapası, muz ezmesi, elma ezmesi-suyu gibi) yeterli tedaviyi sağlar. Sıvı kaybının önlenmesi için bol bol su içilmesi önemlidir. Ağızdan sıvı alınamıyorsa serum tedavisi ile kaybedilen sıvı yerine konulur.

Haberin Devamı

BAZI DURUMLARDA SERUM TEDAVİSİ GEREKEBİLİR

İshal aslında zararlı etkeni uzaklaştırmak için vücudun verdiği bir tepkidir, bu nedenle bağırsak hareketliliğini bozarak ishali önleyen ilaçlar kullanılmamalıdır. İshalle birlikte yüksek ateş, uzun süren ya da kanlı ishal gibi bir durum varsa ishalin sebebini araştırmak amacı ile gaita ve kan tahlilleri yapılabilir. Tahlil sonuçlarında enfeksiyon saptanması halinde, hamilelik döneminde kullanılabilecek, bebeğe zararı olmayan uygun antibiyotikler ile tedavinin verilmesi amaçlanır. Annenin bol sıvı alımı, gerekirse serum tedavisi her durumda önemlidir

HAFTA HAFTA GEBELİK

Yazarın Tüm Yazıları