Ebru Ünal
Ebru Ünal
Ebru Ünal

Gebelikte hangi durumlarda doktora başvurulmalı?

Normal kontroller dışında uzmana danışmanızı gerektirecek durumlar...

Haberin Devamı

Gebelik dokuz ay on beş gün süren uzun bir dönemdir. Bu süreçte kadında her an değişim olur. Hormonlar bir yandan, bebeğin büyüyerek yer kaplaması ve baskı yapması bir yandan, göğüslerin büyümesi, kilo alma bir yandan, psikolojik değişiklikler ise diğer taraftan kadınının bambaşka biri haline dönüşmesine neden oluyor. Bu kadar fazla değişiklik varken hangilerinin hastalık veya acil durum olduğu, hangilerinin normal olarak değerlendirilmesi gerektiği konusunda kadınlar mutlaka bilgilendirilmelidir. Çünkü öyle durumlar var ki aslında çok acil ama gebe bunun geçmesini bekliyor, ya da öyle durumlar var ki aslında çok normal ama kadın bunların çok anormal olduğunu düşündüğü için acile gidiyor. Peki, hamilelik döneminde hangi şikayetler sonrası mutlaka doktora başvurulmalı? Hamilelik döneminde yaşanabilecek sorunlar neler?

Haberin Devamı

İLK 3 AYDA

Gebelikte hangi durumlarda doktora başvurulmalı

İlk üç ayda acile gitmeyi gerektiren sorunlar şöyle sıralanabilir;

  • Parlak kırmızı vajinal kanama,
  • Ateş,
  • Günde beş defadan fazla kusma,
  • Hızlı kilo kaybı.

3. VE 6. AYLAR ARASINDA

Gebelikte hangi durumlarda doktora başvurulmalı

Hamileliğin üçüncü ayından altıncı ayın sonuna kadar gebe çok daha rahat eder. Enerjisi gebelik öncesinden bile daha fazladır. Cinsel isteği artar. Bu dönemde oluşabilecek acil durumlar; bulantı- kusma, idrar yaparken yanma, vajinal kanama ve kasık ağrısıdır. Bu dönemde vajinal kanama olması kesinlikle doğal değildir ve mutlaka gecikmeden doktora muayene olunması gerekir.

SON 3 AYLIK DÖNEMDE

Gebelikte hangi durumlarda doktora başvurulmalı

Gebeliğin son üç ayında vücudunuz artık eskisi gibi değildir, her şey değişir. Daha zor hareket edersiniz, daha hızlı kilo alırsınız, mideniz yanar. Bunların birçoğu normal olsa da acil durumları mutlaka bilmelisiniz. Bebeğiniz hareket etmiyorsa uyuyor olma ihtimali yüksektir. Ama bekleme süreniz 24 saati geçmemelidir. Bebeğin hareketini hissetmediğinizi düşündüğünüzde yemek yiyin ve bir saat sonra yan yatın, bu şekilde iki saat boyunca bebeğinizin hareketini sayın, iki saat içinde en az on kere hareket etmesi gereklidir. Gebelik ilerledikçe hareket etme sıklığı ve şiddeti azalır. Ama yine de her bebeğin kendine özgü hareket düzeni olmalıdır.

Haberin Devamı

Son üç ay içinde bulantı ve kusma ile birlikte baş ağrısı ve tansiyon yüksekliği varsa mutlaka acile gitmelisiniz. Tansiyonun 140-90 mmhg değerinin altında olması gereklidir. Bu değerin üstünde olursa mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.

Acile gitmenizi gerektiren diğer belirtiler ise düzenli kasılmalar, vajinal kanama ve ateştir.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK